AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA UPOZORAVA RODITELJE: UČESTALE NEZGODE NA MESTIMA GDE JE NAJVIŠE DECE


AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA UPOZORAVA RODITELJE: UČESTALE NEZGODE NA MESTIMA GDE JE NAJVIŠE DECE

Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava roditelje da povedu računa o kretanju dece u saobraćaju. Učestale su nezgode na mestima gde je najviše dece koja, nažalost, uz druge neopreznosti dok prelaze ulicu, gledaju i u mobilni telefon! Naročito vikendom, kreću se u grupama i tamo gde nema trotoara.

Prošle godine poginulo je četvoro dece pešaka, pa je taj problem sve uočljiviji, kažu stručnjaci. Smanjenje obima saobraćaja diže prosečnu brzinu vožnje u gradu i to je najveća opasnost za pešake.

Stručnjaci kažu da se lakše povrede mogu dobiti pri brzinama od 30 km na čas, a da je preporučljiva maksimalna brzina 50 km na čas, jer se time štite pešaci, a najviše deca.

Apelujemo na roditelje da povedu računa gde se to deca kreću, jer broj nezgoda koji se pojavljuje sa decom postepeno i polako počinje da bude upozoravajući“, upozorio je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pred mlađima od 15 godina je izazov – Agencija za bezbednost saobraćaja raspisala je nagradni konkurs “Moj najveći strah u saobraćaju“.

Može se učestvovati karikaturom, crtežom, pisanim sastavom. Nagrade su pre svega kacige za vozače skutera, bicikla, komplet specijanih samosvetlećih traka za obeležavanje pešaka, bicikla i trotineta.

Biće deset glavnih nagrada i dosta, kako kažu, utešnih za trud koji mališani pokažu. Konkurs traje do 20. aprila.

Dečica mogu radove da nam dostave putem pošte ili na imejl adresu Agencije za bezbednost saobraćaja“, naveo je Pešić.

Radove koje Agencija primi oceniće poseban žiri, a očekuje se još akcija tokom korone. Cilj je skrenuti pažnju i roditeljima i deci da se u saobraćaju treba bezbedno ponašati bez obzira na kovid vremena koja nose nove rizike.

Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *