AUTO KAMERA-DA ILI NE?


Dashcam Ratgeber

Da li znate kako funkcinise auto kamera?Zbog cega je korisna,moze li da posluzi kao dokaz na sudu u slučaju saobraćajne nezgode  i da li pravite prekršaj ako kamerom,dok vozite,snimate saobraćaj?

U Srbiji možete koristiti auto kamere.

Doduše,ne postoji zakon koji uređuje upotrebu ovih kamera ali ,takodje,ne postoji ni zakon po kom je zabranjena njihova upotreba.

Policija Vas neće kazniti zato što snimate saobraćaj.

Ukoliko dođe do neke saobraćajne nezgode Vi možete ovaj snimak dostaviti ali je na sudu da veštačenjem utvrdi da li će Vam ovaj snimak prihvatiti kao validan.

Jedina varijanta u kojoj je zabranjeno da koristite snimak je da ste nekoga ciljano snimali npr.pratili ili nešto slično.

Kako funkcionise auto kamera i koju izabrati?

Jedna od najvažnijih karakteristika je rezolucija.Najmanja rezolucija koja Vam je potrebna je HD(720p).Uz ovu rezoluciju moći ćete da prepoznate lica,oznake i marku automobila kao i registarsku oznaku.

Kapacitet SD kartice je takođe jedna od najvažnijih stavki.Njabolje je da uzmete karticu većeg kapaciteta.Što je veća  rezolucija kamere više će prostora zauzeti.Ukoliko kupite karticu manjeg kapaciteta ,nećete imati baš mnogo koristi od kamere.

Noćni režim rada je veoma važan jer nikada ne znate kada se nezgoda može dogoditi.Birajte kameru koja pravi jasne snimke i u uslovima slabe vidljivosti.

Senzor za automatsko prepoznavanje nezgode je veoma koristan jer će sudar aktivirati automatsko čuvanje snimka u trenutku udesa zajedno sa tačnim vremenom i mestom nezgode.

Neke auto kamere se automatski uključuju kada pokrenete automobil.Neke morate ručno da uključite.Ovo vam takođe može biti parametar prilikom izbora.

Šta se dešava sa kamerom kada je memorija puna?

Postoje kamere koje tada prekidaju snimanje ali  i one koje presnimavaju ispočetka već snimljeni materijal.Izbor je na Vama.Ipak,naša preporuka je kamera je ona koja će snimati neprekidno.

Bilo da se odlučite da li ćete koristiti auto kameru ili ne najvaznije je ,ipak,da vozimo pažljivo,poštujemo saobraćajne propise i trudimo se da mogućnog saobraćajnih nezgoda smanjimo na minimum.

Spisak naših partnera koji prodaju auto delove i opremu možete pronaći na sledećem linku:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *