BENZINAC, DIZEL ILI AUTOMOBIL NA STRUJU? - Vozi

BENZINAC, DIZEL ILI AUTOMOBIL NA STRUJU?

Podelite ovaj članak

S obzirom da se bliži I sajam automobila, koji će biti održan u Beogradu od 19 do 25 marta, na kome će se predstaviti I naš portal VOZI.RS, dajemo Vam nekoliko saveta kojih bi se trebali pridržavati prilikom kupovine novog automobila.

Ritual pre kupovine novog automobila mnogima je svečaniji i uzvišeniji od venčanja. Izbor, potpisivanje ugovora u banci, potom preuzimanje vozila, ulazak u vozilo, prvo uključivanje motora i parkiranje ispred zgrade uz kratku vizualnu analizu je li neko od komšija primetio da ste se “ponovili”. Ponosu nema kraja, ali sve nakon tog prvog trenutka opijenosti mogli bismo nazvati otrežnjenje.
Servisi, plaćanje registracije i osiguranja, potom cene goriva koje svaki dan pratite češće nego novu tursku sapunicu. Rastu li cene, pada vam raspoloženje – padaju li, pojavljuje se mali osmeh na licu.

Međunarodno veće za čist transport (ICCT), ista ona institucija koja je pokrenula celu priču oko Volkswagenove dizel afere 2015. stoji iza studije o isplativosti različitih tipova pogona automobila. ICCT je analizirao tržišta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Norveškoj – praćeni su troškovi kupovine i vlasništva električnog automobila, benzinca, dizelaša i plug-in hibirda.

Najjeftinije je kupiti/posedovati električni automobil zbog kombinacije smanjenih troškova pri osiguranju i poreznim nametima, niže cene servisa i, naravno, niže cene energije.

Plug-in hibirdi su najskuplji, skuplji su čak i od dizelaša te benzinaca. Visoka im je cena nabavke, a ipak troše gorivo i skuplje im je održavanje. Vozači u Velikoj Britaniji bi u periodu od četiri godine mogli uštedeti oko pet posto novca ukoliko se odluče za električni automobil umesto dizela, u Norveškoj čak 27 posto (tamo daju velike popuste pri registraciji el. vozila), Nemačkoj 11 posto, Francuskoj 12 posto, Holandiji 15 posto.

Istraživači ICCT-a predlažu veća porezna davanja na automobile koji emituju veliku količinu štetnih gasova, a još veće olakšice za kupovinu električnih automobila i vozila s niskom emisijom štetnih gasova.


Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *