BRITANSKI PROIZVOĐAČ ODUSTAJE OD MANUELCA


Aston Martin se oprašta od ručnog menjača

Među super sportskim automobilima, ručni menjač je skoro izumrla vrsta. Sve su ređi modeli koji nude alternativu automatskom prenosu, a Aston Martin je bio među poslednjima. Upravo je britanski proizvođač 2019. godine najavio Vantage AMR sa sedmostepenim manuelcem, koji je razvio italijanski Graziano.

Međutim, “H-obrazac” više neće biti opcija. Sa predstojećom obnovom superautomobila, Aston Martin će napustiti ručni menjač da bi na svojim modelima ponudio isključivo automatizovani. Trenutni čelnik kompanije Tobias Moers više ne vidi smisao ručnog izbora stepena prenosa, pa će odustati od toga do sledeće godine. Drugim rečima, ručni menjač će nestati lansiranjem Vantage liftinga.

Da budem iskren, put sa ručnim menjačem nije bio dobar put. Napravili smo neke procene na tom automobilu (Vantage sa ručnim menjačem)… i više nam nije potreban. Mora se održavati u svetlu novih propisa o emisiji izduvnih gasova, iz godine u godinu, jer je to specifičan pogonski sklop, i više nema smisla“, reči su Moersa.

Ova odluka mora se posmatrati i iz perspektive sve bliže sinergije koju će Aston Martin postići sa Mercedesom, uvodeći na svojim modelima elektrifikovane sisteme Mercedes AMG, dakle motore i srodne menjače, već usvojene u 9G-Tronic rešenjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *