DA LI JE ISTINA DA SE ALFA ROMEO NAJČEŠĆE KVARI?


Da Li Je Istina Da Se Alfa Romeo Kvari Cesto Alfaromeo

Glasine o nepouzdanosti Alfe mogu se vrlo često mogu čuti na društvenim mrežama i forumima pa smo odlučili da istražimo da li su te glasine istinite.
Svima je već dobro poznato da kada se radi o italijanskim proizvođačima automobila, dizajn je nešto što je njihova najveća prednost, međutim kao najveća mana se najčešće spominje da nisu pouzadane, I da prosečan korisnik više provede vremena kod majstora nego u vožnji.
Da li istina ili mit to da se ova talijanska marka toliko kvari i koji su razlozi?
Britanska istraživanja
Britanci za svaki automobil mere tzv. Reliability Index, odnosno indeks pouzdanosti. On se procenjuje prema vrsti popravaka, ceni delova i učestalosti kvarova, a prema njemu je Alfa Romeo poprilično nepouzdana.
Prosek pouzdanosti automobila je 100. Što je manji broj, automobil je pouzdaniji, čim je veći, auto je manje pouzdan. Alfa Romeo je sveukupno zaradio rezultat 214, uz napomenu kako je prosek starosti Alfi u Britaniji 4,9 godina, a prosečna kilometraža je 88 hiljada kilometara. No ako se izuzmu poneki modeli poput Giuliette, rezultati se potpuno menjaju, odnosno Alfa Romeo bi se mogla svrstati među najpouzdanije automobile.
Zašto ih smatraju nepouzdanima?
Američki magazin Jalopnik izneo je svoju teoriju o tomu zašto su stvorene takve glasine. Alfa Romeo zapravo ima vrlo kratko razdoblje razvoja, za razliku od drugih marki. Na primer, Giulia je razvijana samo dve i po godine, a slični su Mercedesovi i modeli Volva razvijani čak po šest godina. Tako kratak razvoj može rezultovati neočekivanim kvarovima koji se svejedno pokušavaju ukloniti u razdoblju garancije.
Takođe, vrlo bitan faktor su i nekadašnji motori bokser i twin-spark, koji su se poprilično često kvarili, a i delovi su bili vrlo skupi. Nakon lošeg iskustva ovi motori su izbačeni iz upotrebe barem što se Alfe tiče.
Zaključak prema mnogim istraživanjima
Alfa Romeo svojom pouzdanošću stoji parira Volkswagenu, Audiju i Fordu pa se smatra poprilično pouzdanom. No ‘gresi’ starih motora twin-spark i bokser učinili su svoje pa mnogi kupci i dalje misle kako im se kupovina Alfinih automobila neće isplatiti. Dok stariji benzinski modeli možda nisu za sve, zbog postojećeg rizika od ponekog kvara, noviji modeli nemaju takve probleme pa nema razloga za strah od problema s održavanjem.
Da čujemo šta kažu vozači Alfe?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *