DA LI JE OPASNA VOŽNJA SA PROBUŠENOM GUMOM?


Da Li Je Opasna Voznja Sa Probusenom Gumom

Ukoliko dođe do bušenja gume trebalo bi odmah sići sa puta i tako zaštititi sebe i ostale putnike u vozilu, vozilo i druge učesnike u saobraćaju. Kako bi ste bolje razumeli zašto je ovo važno, u ostatku teksta objasnićemo da li je i koliko opasno voziti sa probušenom gumom.

Na putevima svakodnevno dolazi do hiljade saobraćajnih nesreća i do velikog broja smrtnih slučajeva baš zbog vožnje sa probušenim gumama. Čak i ako je vožnja duga samo jedan kilometar, voziti sa probušenom gumom može biti užasna odluka.

Vožnja sa nepravilno napumpanom gumom može dovesti do prevelikog nakupljanja toplote što će oštetiti gumu. Slabo napumpana guma uzrokuje stres vozilu što u velikoj meri utiče i na vozača.

Rizik od pucanja gume pojačavaju plitke šare, nizak pritisak u gumama i još mnogo faktora, tako da uopšte nije bitno koliko je daleko mesto na koje ste krenuli jer se pucanje može desiti i odmah prilikom polaska. Znakovi poput povećane potrošnje goriva, povećanog zaustavnog puta i zvučni signali kapni guma mogu ukazati na neispravnost guma.

Povremeno testiranje može sprečiti probleme sa gumama posebno u situacijama kada se planira duži put. Pored upozorenja da vozač ne treba voziti pospan i da se obavezno koristi sigurnosni pojas, treća stvar je kontrola guma što mnogi zanemaruju posebno u svakodnevnim i kratkim vožnjama. Niste ni svesni koliko nesreća nastaje kad je “odredište blizu” .

Uz to, merenje pritiska u gumama danas je lakše nego ikada. Možete redovno koristiti merač pritiska u gumama i tako nadgledati zadržavanje vazduha i pravilno naduvavanje. Isto to možete uraditi na skoro svakoj benzinskoj pumpi. Zapamtite da prenapmpane gume predstavljaju rizik isto kao i nedovoljno napumpane gume.

Osim što oštećena guma može dovesti mnogo ljudi u opasnost, može oštetiti felne i druge delove automobila što dalje vodi ka gubitku kontrole nad vozilom. Najbolje je da gumu promenite odmah nakon pucanja ili bar pozovete šlep-službu da Vam odnese auto do vulkanizera.

Kao što vidite, vožnja sa probušenom gumom može biti smrtno opasna, pa samim tim nije preporučljiva. Vodite računa o gumama kao i o samom vozilu, jer kvarovi koji u početku deluju sitno i bezazleno na kraju mogu dovesti do prevelikih gubitaka.