DA LI JE VREME ZA ZAMENU KOČNICA?


Neki od sigurnih simptoma dotrajalosti kočionih pločica su vibracije i sporije reagovanje kočnica.

Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska…

Kako prepoznati da kočnice funkcionišu s bitno smanjenim performansama?

Ukoliko Vam se upali lampica za kočnice na instrument table to je prvi znak da je potrebno posetiti majstora.

Škripanje kočnica drugi je simptom. Ukoliko kočnice počnu da ispuštaju bilo kakav zvuk upozorenje je da u sto kraćem vremenskom roku zakažete prvi  slobodan termin. Velika je verovatnoća da su izlizane kočione pločice.

“Sunđerasti” osećaj na pedali kočnice može nastati zbog izlizanih pločica, ali i neispravnog glavnog kočionog cilindra ili curenja ulja kočnica.

Kod kočenja vam automobil zanosi u jednu stranu – to se može dogoditi zbog toga što se  jedna kočiona klješta snažnije pritiska tokom kočenja. Postoji verovatnoća i da je oštećeno kočiono crevo.

Ukoliko osetite neprijatan miris u kojem ćete prepoznati metalnu aromu jedna je opcija da se radi o kvačilu, a druga da je on povezan s kočnicama. Izađite iz vozila i probajte utvrditi da li se kočnice pritiskaju. Ako su u pitanju kočnice, verovatno se jedna od njih zaglavila u tom slučaju nije pametno nastaviti dalje s vožnjom. Jedna od opcija je da ste zaboravili do kraja spustiti ručnu kočnicu pa to učinite naknadno i pričekajte malo da se kočnice ohlade.

Vibracije i sporije “reagovanje” kočnica znak su dotrajalosti kočionih pločica. Dodatni uzrok vibracija može biti i deformacija diska. Dakle, u svim slučajevima konsultujte se sa majstorom u što kraćem vremenskom roku.


Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *