DA LI PRANJE AUTOMOBILSKOG MOTORA MOŽE NAŠTETITI AUTU?


Objava 1

Pranje motora je riskantno, jer voda može ući u elektroničke spojeve (konektore) te izazvati promjene otpora. A voda može i izravno uništiti elektroničke komponente. Zbog toga pranje motora treba izbjegavati, a ako je nužno, to prepustite autopraonici koja ima iskustva s tim poslom. 

Kada je u pitanju pranje motora treba biti oprezan i svakako se ne preporučuje da to radite sami već da odvezete auto u perionicu i prepustite profesionalcima da to odrade. Pranje motora nije isto što i pranje auta jer voda može ući elektroničke spojeve (konektore) te izazvati promene. A voda može i  uništiti elektroničke komponente. 

Pre samog pranja preporučuje se  odvajanje kleme sa akumulatora, masne površine treba poprskati sredstvom za odmašćivanje ali paziti da sredstvo ne uništi osjetljivu elektroniku i pojedine spojeve. Takođe, potrebno je električne komponente zaštititi folijom. Da bi se dizel motor temeljno oprao treba skinuti plastični poklopac motora. Jako je važno da se kod  ispiranja koristi samo onoliko vode i sredstva za čišćenje koliko nam je potrebno, a ako niste sigurni hoće li mlaz oštetiti pojedine elemente oko motora, koristite obično crijevo s normalnim mlazom za pranje. Nakon pranja obavezno sve treba izduvati vazduhom. 

Moramo reći da svakako postoje prednosti pranja motora, osim same estetike, ispiranje motora vodom omogućava vizualnu proveru propuštanja ulja ili vode što bi kasnije moglo uzrokovati ozbiljna oštećenja motora, a lakše se uoči i eventualna pohabanost gumenih i plastičnih creva ili dotrajali remen. Dobro je da napomenemo  i kako celi sistem i sam motor dosta efikasnije rade ako nisu opterećeni debelim slojem masnoće i prašine. Zbog svega toga zaključujemo da je povremeno pranje motora svakako poželjno ali uz pažljiv pristup. 

Još zanimljivih objava pronađite u našoj BLOG sekciji: https://vozi.rs/blog/

Vozi.rs sa Vama u vožnji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *