DA LI STE PRIMETILI CRNE TAČKICE NA ŠOFERŠAJBNI?


Da Li Ste Primetili Crne Tackice Na Sofersajbni

Možda ste tokom pranja automobile ili zaglavljeni u nekoj saobraćajnoj gužvi gledajući u šoferšajbnu, primetili prilično sitne crne tačke na ivicama vetrobrana. Te jedva vidljive tačke zapravo imaju veliku funkciju na Vašem automobilu.

Crna traka koja okružuje prozor naziva se frit traka i to je keramička boja koja ugrađena u staklo, što znači da je ne možete skinuti ili oguliti. Ona štiti uretanski zatvarač koji štiti šoferšajbnu od ultraljubičastih zraka koji mogu da prouzrokuju iskakanje stakla.

Takođe, frit traka predstavlja graviranu površinu za koju se hvata sredstvo za lepljenje koje staklo spaja sa ramom i sprečava vidljivost lepka spolja.

Crne tačke se smanjuju kako se kreću prema unutra zato što se tako stvara efekat gradijenta koji je estetski prijatniji i manje vidljiv ljudskom oku. Naravno to nije samo zbog lepog izgleda, već veliki deo dizajna ima veze i sa načinom izrade vetrobrana. Tokom savijanja vetrobrana u komori za oblikovanje stakla, frit traka se zagreva brže od ostatka jer je crna. Da bi se smanjila optička distorzija koja nastaje kao posledica ovog toplotnog dispariteta, koristi se tačkasti gradijent.

Zatim drugi set tačaka na vetrobranskom staklu, iza retrovizora, pomaže da putnici lakše gledaju kada sunčevi zraci idu direktno u oči u toku vožnje.