DA LI VAS AUTOMOBIL POZNAJE BOLJE OD VAŠIH PRIJATELJA? - Vozi

DA LI VAS AUTOMOBIL POZNAJE BOLJE OD VAŠIH PRIJATELJA?

Podelite ovaj članak

Problem je u tome što ne postoji zakon koji reguliše što bi automobil smeo zadržavati od podataka, a šta ne, pa proizvođači prikupljaju vaše podatke u realnom vremenu.

Jeste li se ikad zapitali koliko vaš automobil ima informacija o vama?
Posebno je to izraženo ako vozite model novijeg godišta s nizom tehnoloških rešenja i sistema za povezivanje uz koje vaš automobil zapravo o vama zna ponekad i više od najboljeg prijatelja.
Istraživanje na ovu temu sproveo je Washington Post, odnosno njihov kolumnista Geoffrey Fowler koji je, kako bi proverio koliko automobili znaju o nama, odlučio rastaviti i „hakovati” Chevrolet Volt iz 2017. godine.

Cilj je bio pokazati kako „umreženi” modeli koji imaju sisteme za povezivanje, odnosno mogućnost korišćenja određenih usluga putem interneta zapravo imaju sačuvane sve vaše podatke.

Problem je u tome što ne postoji zakon koji reguliše šta bi automobil smeo zadržavati od podataka, a šta ne.

„Chevroletov priručnik nije sadržao informacije o tome što sve automobil beleži”, navodi Fowler.

Kako bi to otkrio, on je, kao što smo već napisali, rastavio i hakovao automobil, a ostao je u šoku kada je saznao što je sve zabeleženo:

Gde se vozio, gde je parkirao, koga je i kada zvao, kako mu se zovu kontakti u imeniku, koje su mail adrese ljudi s kojima je razgovarao, koje su slike profila njegovih kontakata – sve to uspeo je „izvaditi” iz sistema. Da stvar bude „bolja”, Bowler je osim hakovanja automobila odlučio hakovati i infotainment sistem koji je kupio na eBay-u.

Pogađate – isti je takođe zabeležio informacije bivšeg vlasnika koji je nekoliko puta sedmično zvao kontakt pod nazivom „Sweetie” (pretpostavljamo da je reč o njegovoj devojci…).

U svakom slučaju, kako ulazimo u novo doba „online” usluga, automobili postaju „kompjuteri na točkovima”, a jasno je kako je za potpuno prilagođavanje pružaocima usluga potreban velik broj informacija, no time se naravno narušava ona doza privatnosti koju ste u ovom primeru imali prilike da vidite.


Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *