FIAT CROSSOVER ZA JUŽNOAMERIČKO TRŽIŠTE


Terenac bez imena

Već smo pisali kako FIAT radi na kompaktnom SUV-u koji će biti lansiran na evropsko tržište 2023. godine. U međuvremenu, italijanska fabrika najavila je crossover namenjen isključivo južnoameričkim kupcima.

Model predstavljen u Brazilu, odranije je poznat kao „Projekat 363“, a zanimljivost je da pravog imena bar za sada nema. Zapravo, Fiat sprovodi internet anketu u kojoj ljubitelji mogu da glasaju za jednu od tri ponuđene opcije: Tuo, Domo i Pulse.

Novi Fiatov crossover zasnovan je na MLA platformi koja, prema rečima proizvođača, garantuje bolje performanse, robusnost i udobnost, a dodatno će pojačati i sigurnosne rezultate novih modela. Ona će omogućiti i uključivanje novih tehnologija kao što su hibridni pogonski sklop i pogon 4×4. Platforma se potpuno razlikuje od MP1 platforme na kojem su izgrađeni Argo i Cronos, dva druga modela koja se prodaju u Brazilu.

Stilski, novi model u određenim elementima podseća na Arga i Cronosa, od kojih je, ipak, vizuelno agresivniji. Prednju stranu karakteriše velika maska sa Fiatovim logotipom i tanki LED farovi, dok zadnja ima masivan i mišićav oblik.

Ispod haube će najverovatnije biti 1,0 turbo trocilindraš, približne snage 125 ks i 200 Nm obrtnog momenta, u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem. Jeftinije verzije bi, sa druge strane, trebalo da budu opremljene 1,3 litarskim atmosfercem od 109 ks i 139 Nm, uparenim sa CVT automatskim menjačem.

Unutrašnjost Fiatovog „Projekta 363“ još uvek nije otkrivena, ali možemo očekivati sisteme preuzete iz sličnih modela grupe, kao što je Jeep Compass.

Prezentacija sa definitivnim nazivom biće održana u narednim mesecima, a veruje se da će ovaj model biti rezervisan isključivo za južnoameričko tržište.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *