FORD MUSTANG PONOVO NAJPRODAVANIJI SPORTSKI AUTOMOBIL NA SVETU


FORD MUSTANG PONOVO NAJPRODAVANIJI SPORTSKI AUTOMOBIL NA SVETU

Poznati američki model proglašen je, drugu godinu zaredom, najprodavanijim sportskim automobilom na svetu. Ujedno je to najprodavaniji sportski kupe (na svetu) šestu godinu zaredom.

Od lansiranja šeste generacije, 2015. godine, Ford Mustang je postao lider na globalnom tržištu. Od tada, Mustang je svake godine proglašavan za najprodavaniji sportski kupe na svetu. Drugim rečima, šest puta zaredom.

Godine 2020. Ford Mustang je izabralo 80.577 kupaca širom sveta. Prema analitičarima IHS Markit, model Dearborn imao je tržišni udeo (sportski kupe automobili) od 15,1%, u odnosu na prethodnu godinu kada je zabeležio 14,8%.

Zbog toga je Mustang takođe drugu godinu zaredom proglašen za najprodavaniji sportski automobil na svetu.

Iako je u međuvremenu izbačen 2,3-litarski motor EcoBoost, Evropljani su bili veoma zainteresovani za američki model. 2020. godine prodaja u Mađarskoj porasla je za 68,8%, u Holandiji za 38,5%, a za 12,5% u Danskoj.

Ipak, i na tržištu sportskih automobila oseća se uticaj pandemije koronavirusa, koja je prošle godine pogodila čitav svet. Pre dve godine, ukupna prodaja Ford Mustanga iznosila je 113.066 jedinica, 40% više nego prošle godine.

Ford Mustang počeo je prilično teško 2021. godinu. U prva četiri meseca američka kompanija prodala je 17.274 jedinica, odnosno 4,4% manje u odnosu na isti period prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *