FORD NAJAVIO PRESTANAK PROIZVODNJE MONDEA NAREDNE GODINE


FORD NAJAVIO PRESTANAK PROIZVODNJE MODELA MONDEO NAREDNE GODINE

Nakon skoro tri decenije i pet miliona prodatih primeraka u Evropi, ova limuzina D segmenta neće dobiti naslednika.

Prvi put predstavljen 1993. godine kao naslednik Sierre, Mondeo je bio jedan od najpopularnijih modela kompanije. Nakon prošlogodišnje obustave proizvodnje u SAD-u, gde se prodavao pod imenom Fusion, Mondeo definitivno silazi i sa evropskih traka.

Prema Fordu, glavni razlog ove odluke jesu tržišni trendovi i rast interesovanja kupaca za SUV/Crossover modele, koji su činili 39% prodaje američke kompanije u 2020. godini (što predstavlja rast od 8% u odnosu na prethodnu godinu).

Koliko je opalo interesovanje kupaca za tradicionalne limuzine, kao što je Mondeo, govori i podatak sa najvećeg evropskog tržišta. Naime sa 86.500 prodatih jedinica u Velikoj Britaniji 2001. godine, Mondeo je spao na 2.400 prodatih primeraka prošle godine.

Ford se sada spema da modifikuje evropsku paletu kako bi je prilagodio ukusu kupaca. Poseban značaj u Fordovoj strategiji za Evropu imaće fabrika u Valensiji. Ford je najavio da će se u španskoj fabrici, počev od 2022. godine, izrađivati Duratec 2,5-litarski benzinski hibridni motor.

Plan je da kompletna gama u Evropi bude elektrifikovana do 2026. godine, a da do 2030. svi modeli imaju isključivo električni pogon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *