FORD POJAČAVA AMBICIJE U VEZI ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA


Nova Platforma Za Elektria Ni Bronco Explorer I Linkoln

Tokom prezentacije investitorima Ford je predstavio strategiju za ovu deceniju, koja je apsolutno okrenuta elektrifikaciji. Ono što posebno privlači pažnju su dve nove platforme za električna vozila.

Kao i većina američkih proizvođača, Ford se sve više okreće električnim automobilima. Nedavno je lansirao F-150 Lightning EV pick-up, koji je provozao čak i predsednik Sjedinjenih Država.

Sada je Ford potvrdio da radi na novoj EV platformi koja bi mogla da uključi SUV-ove poput nove verzije Ford Explorer-a. Model Bronco, kao i Fordova premium marka Lincoln u SUV verziji, takođe će biti izgrađeni na novoj platformi.

Ford namerava da 40 odsto svoje ponude elektrifikuje do 2030. godine. Za tu namenu planirano je ulaganje od čak 30 milijardi dolara do 2025. godine, sa posebnim osvrtom na razvoj novih tehnologija baterija.

Prema Fordu, Mustang Mach-E električni terenac odgovoran je za privlačenje 70% novih kupaca. Uz to, kažu Amerikanci, električni kamionet F-150 Lighting ima obećavajuću budućnost, sa preko 70 hiljada rezervacija u prvoj sedmici od službene prezentacije. 

Sledeći zahteve tržišta, Ford je počeo da preispituje svoju strategiju oko baterija i ćelija, jer tržište električnih vozila (EV) nastavlja da uzima maha.

Tako je američki proizvođač najavio uspostavljanje novog centra za razvoj baterija, koji je nazvao Ion ​​Park, sa sedištem u Mičigenu. U njemu će u početku biti zaposleno oko 150 ljudi, stručnjaka iz oblasti razvoja tehnologije baterija, istraživanja, proizvodnje, planiranja, kupovine, kvaliteta i finansija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *