GENERAL MOTORS PREDSTAVLJA SUV VARIJANTU ELEKTRIČNOG HUMMERA


GENERAL MOTORS PREDSTAVLJA SUV VARIJANTU ELEKTRIČNOG HUMMERA

Nakon što je dugo godina predstavljao simbol prekomernog zagađenja vazduha i ogromne potrošnje goriva, Hummer je promenio stranu. Ovaj gotovo mitski terenac sada se vraća kao potpuno električno vozilo, spremno da bez izduvnih gasova beskompromisno osvaja i najteže terene.

Kada je GMC nedavno objavio povratak Hummera, skrenuo je pažnju celokupne automobilske javnosti zbog popularnosti koju je ovaj model imao u prošlosti. Primarno dizajniran za potrebe vojske SAD, Hummer je predstavljao san mnogih bogatih Amerikanaca, posebno holivudskih zvezda. Od momenta kada je 1992. godine izašla “civilna” verzija ovog modela, postao je simbol moći i luksuza. Ekonomska kriza, povećanje cene goriva i briga za životnu sredinu, bili su odlučujući faktori koji su doprineli padu prodaje Hummer vozila u 2008. godini za 50%, što je umnogome uticalo na to da General Motors prestane sa proizvodnjom ove grdosije, nakom tri uspešne generacije.

Nedavno je General Motors objavio povratak Hummera, ovoga puta potpuno elektrifikovanog, i to u pick-up varijanti, koji će sa traka sići 2022. godine i imaće 1000 KS. Sada je na redu GMC Hummer EV SUV, terenac koji koristi istu bazu i koji će izaći na tržište do 2023.

Kao i u prethodnom modelu, usvojen je vrlo karakterističan stil dizajna, čija je namera da podseti na robusnost i “horizontalnost” starog Hummera. Naravno, prilagođava se i vremenu, pa je dobio detalje poput osvetljenog roštilja na prednjoj strani. Ono što SUV model izdvaja od pick-up verzije je uglavnom zadnji deo, sa drugačijom završnom obradom koja se ističe kvadratnim oblicima, malim prozorom i rezervnim točkom integrisanim u vrata prtljažnika.

Unutrašnjost vozila odlikuje jednostavan i klasičan dizajn, sa pravougaonim elementima i modernim sadržajima, poput digitalizovane instrument table dijagonale 12,3 inča i ogromnog ekrana multimedijalnog sistema od 13,4 inča. Na većem displeju se prikazuju i slike sa jedne od čak 18 kamera kojima je opremljen novi Hummer.

Tri motora, ukupne snage 830 KS, ubrzavaju ovog teškaša do 100 km/h za samo 3,5 sekunde (što je za pola sekunde sporije u odnosu na pick-up), uz solidan domet od oko 480 kilometara i podršku za brzo punjenje baterije (300kW).

Nakon prvog izdanja Hummer EV SUV-a, na tržištu će se pojaviti nove verzije koje će imati motore manje ukupne snage, ali i manju cenu. Tako će se tokom proleća 2023. ponuditi model sa motorima snage 650 KS, a tokom proleća 2024. model sa slabijom baterijom i dometom od 400 km.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *