IMPRESIVNI HIPERAUTOMOBIL IZ SUSEDSTVA


Rimac Nevera

Predstavljanjem koncepta C_TWO na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2018. godine, hrvatska kompanija Rimac Automobili pokazala je nameru da postane ozbiljan takmac na polju vrhunskih sportskih automobila, pogonjenih baterijama.

Sada, tri godine kasnije, Rimac premijerno prikazuje produkcijsku verziju modela, pod nazivom Nevera, aludirajući na neočekivane i snažne mediteranske oluje.

Zaista, ovaj automobil ići će brže od vetra. Podaci o njegovom ubrzanju su impresivni: Proizvođač tvrdi da Nevera do 100 km/h može da stigne za neverovatnih 1,85 sekundi, dok je za postizanje brzine od 100 milja na čas (160,9 km/h) potrebno samo 4,3 sekunde. Maksimalna brzina ovog hiperautomobila iznosi 412 km/h.

Neveru pokreću četiri snažna elektromotora koji isporučuju neverovatnih 1.914 KS i 2.360 Nm obrtnog momenta. Baterija kapaciteta 120 kWh, koja je u potpunosti dizajnirana od strane Rimca, sposobna je da proizvede 1,4 MW snage, što omogućava autonomiju vozila od 500 kilometara.

Karbonska karoserija izrađena je iz jednog dela, što  predstavlja najveći element od ugljeničnih vlakana u automobilskoj industriji. Nezavisnim pokretanjem poklopca motora, zaštite podvozja, zadnjeg difuzora i zadnjeg krila, može se regulisati otpor koeficijenta vazduha, pa se u zavisnosti od ambicija vozača Nevera može voziti u „high downforce“ ili „low drag“ režimu.

Untrašnjost je opremljena aluminijumskim tipkama i prekidačima, a tu su i tri ekrana visoke rezolucije koji prikazuju informacije odabrane od strane vozača.

Rimac je za svoje korisnike razvio i intuitivne mobilne aplikacije koje omogućuju praćenje lokacije, stanje baterije i slično preko Android ili iOS uređaja, a koje istovremeno daju proizvođaču podatke o radu vozila.

Nevera će biti proizvedena u 150 primeraka, po ceni od dva miliona evra, a kupci će na raspolaganju imati širok spektar mogućnosti personalizacije svog automobila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *