IZBEGAVAJTE DUBOKE BARE


Većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike vazduha, koji mogu povući vodu u motor.

Sa kišnim vremenom dolazi I do velike količine vode na putu. Uglavnom se radi o površinskom sloju, ali ponekad ćete naići i na dublju vodenu prepreku.

Pre svega juriti na kiši nije pametno jer je put klizav a to negativno utiče na upravljivost automobila. Jurnjava kroz dublje bare nije pametna zbog dva razloga – prvi je sigurnosni, a to je akvaplaning pri kojem točkovi automobila gube kontakt s asfaltom i u vozilu ćete se osećati kao da na klizalište izađete s patikama. Drugi razlog je – takva vožnja može biti opasna za zdravlje vašeg metalnog ljubimca. Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara jer većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike vazduha, koji u tom slučaju mogu povući vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posledica, ulazaka vode u cilindre, pucanja klipa usled opterećenja…

Dakle, izbegavajte dublju vodu, automobil nije brod ili podmornica i, molimo vas, vozite opreznije na kiši. Povećajte razmak između vozila ispred vas s dve na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Pazite na gume, ako su izlizane i ako je dubina šare manja od 1,6 mm to ćete osetiti jer će upravljivost biti smanjena, a i zaustavni put pri kočenju produžen. Uložite u nove gume, kao i u brisače vetrobranskih stakala. Stari brisači neće dobro očistiti stakla, a to će vam smanjiti vidljivost. Promenite ih.


Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *