JEEP PONOVO TUŽI INDIJCE ZBOG KRAĐE INTELEKTUALNE SVOJINE


Mahindra Thar, nedozvoljeno sličan Wrangler-u

Jeep i Mahindra ponovo su viđeni na sudu.

Ako je Mahindra Roxor izazvao bes Jeep-a u Sjedinjenim Državama, gde se proizvodi i prodaje kao lagani četvorocikl, zbog preterane sličnosti sa modelom Willys CJ, u Australiji je fokus polemike novi Mahindra Thar, terensko vozilo još sličnije Wrangler-u, koje je, za razliku od Roxora, konvencionalne veličine, opremljeno šasijom za sve terene i 4×4 pogonom.

Treba samo pogledati Mahindra Thar da bi se shvatilo zašto se Jeep buni. U Indiji, auto gigant Mahindra poseduje licencu za izradu Jeep Wrangler generacije CJ, koji se prodavao u Sjedinjenim Državama i Evropi između 1996. i 2006. godine. Stoga nije bilo problema sa indijskim proizvođačem koji tamo proizvodi malo modifikovane Wrangler-e.

Ali modelom Thar, Mahindra je otišao mnogo dalje. Ovaj terenac modernog izgleda neodoljivo podseća na trenutni Jeep Wrangler na koji Mahindra ne polaže pravo proizvodnje. To je podstaklo reakciju Jeep-ovih advokata, koji su odlučili da ne dozvole da ovo očigledno kršenje intelektualne svojine prođe.

Jeep-ovi zastupnici pokušavaju pravno da spreče da se Mahindra Thar plasira na australijsko tržište, koju nameru indijska kompanija poriče, iako je istina da trenutno imaju web stranicu čiji je cilj privlačenje interesa australijskih kupaca za ovaj model.

Pravna bitka između Mahindre i FCA (danas Stellantis), započeta u Severnoj Americi, sada se proteže i na druge delove sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *