KAKO IZABRATI PRAVU GUMU ZA VAŠ AUTOMOBIL


Gume Oznaka I Kako Ih Prepoznati Vozi Rs Letnje Gume Zimske Gume 1

Vozači, stiže zima!

Vreme je za smenu sa letnjih na zimske gume.

Stiglo je ono vreme u godini kada već polako treba da razmišljate koje zimske gume da izaberete za Vaš automobil.

Dobar izbor pneumatika je ključan za sigurnu i kvalitetnu vožnju bilo da se radi o dužim ili kraćim relacijama. Da bi odabir bio pravi jako je bitno prilagoditi pneumatike vozilu koje imate. Tako ste sigutno primetili da su na automobilskim gumama sa bočne strane ispisani razni brojevi.

Oni nisu tu bez razloga već su baš ti brojevi ono na šta treba da obratite pažnju pri kupovini.

Da bi novac koji ste odlučili da odvojite bio pametno uložen napisaćemo Vam šta tačno znače oznake na gumama i kako pravilno da ih čitate.

Gume Oznaka I Kako Ih Prepoznati Vozi Rs Letnje Gume Zimske Gume

Broj 235 – Ovaj broj označava širinu automobilske gume, odnosno njene gazeće površine izražene u milimetrima.

Broj 45 – Ovaj broj označava profil gume – to je odnos između visine bočnog zida pneumatika i širine gazeće površine izražen u procentima. Na našem primeru, visina gume iznosi 45 odsto njene širine.

Slovo R – Ono nam govori da je u pitanju radijalna, a ne dijagonalna. Ovu oznaku danas uglavnom nose sve automobilske gume, budući da su radijalne gume iz proizvodenje potpuno potisnule dijagonalne.

Broj 16 – Ovaj broj označava prečnik felne za koju je guma namenjena, izražen u inčima ili colima. Inače, te dve merne jednice veoma približne, pa ih zato mnogi izjednačavaju (1 zoll = 1,037 in).

Slovo V – Ova slovna oznaka predstavlja indeks brzine i označava maksimalnu brzina koju guma može da izdržati pri dozvoljenom opterećenju. U ovom slučaju u pitanju je brzina od 240km/h

Još zanimljivih objava pronađite u našoj BLOG sekciji: https://vozi.rs/blog/

Vozi.rs sa Vama u vožnji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *