Kineska vlada strahuje da ih Tesla špijunira?


Neki Naslov 31

Kineska vlada ograničiće upotrebu vozila kompanije Tesla vojnim službenicima i zaposlenima u ključnim državnim kompanijama, navodeći kao razlog zabrinutost da bi podaci koji se prikupljaju mogli ugroziti nacionalnu bezbednost.

Ovaj potez usledio je nakon vladinog bezbednosnog pregleda vozila američkog proizvođača. Kineski zvaničnici rekli su da zabrinutost izaziva to što kamere Teslinih vozila mogu neprestano da snimaju fotografije, prikupljajući tako podatke o tome kada, kako i gde se vozila koriste. Takođe, automobil će imati pristup svim kontaktima, evidenciji  poziva i drugim podacima mobilnih telefona koji su sinhronizovani sa vozilom.

Predstavnici kineske vojske strahuju da će kamere koje nosi Tesla na kraju predstavljati bezbednosni problem, pre svega jer nemaju pristup snimcima sa tih kamera, niti mogu znati rade li automobili špijunski posao za vladu SAD.

Kineski lideri nastoje da zemlju udalje od strane tehnologije što je više moguće. U jeku tehnološkog rata između Kine i SAD, čini se da ovaj potez predstavlja odgovor na američka ograničenja na komunikacionu opremu kineskih kompanija, pre svega “Huawei Technologies Co.” Vašington je kineskog tehnološkog giganta, takođe, označio kao pretnju za nacionalnu bezbednost, izrazivši zabrinutost da bi Huawei mogao špijunirati u korist Pekinga .

Kako raste popularnost visoko digitalizovanih automobila, prepunih kamera i senzora, raste i strah od toga kako tehnološki proizvođači upravljaju podacima svojih korisnika, odnosno mogu li nesavesnim postupanjem ugroziti njhovu privatnost, ali i nacionalnu bezbednost.

U prošlosti je već  bilo primera koliko naizgled bezazlena tehnologija može predstavljati problem u bezbednosnom smislu. Na primer, mobilne aplikacije za snimanje kondicionih vežbi nenamerno su otkrile gde se nalaze američke vojne baze. Naime, dok je osoblje trčalo kako bi ostalo u formi, staze su geolocirane i javno podeljene zahvaljujući najobičnijoj mobilnoj aplikaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *