KOJI SU BEZBEDNOSNI SISTEMI OBAVEZNI OD NAREDNE GODINE


Crne Kutije I U Automobilima

Od maja 2022. godine na snagu stupaju novi propisi EU prema kojima će svi novi automobili koji se prodaju u Evropi i Velikoj Britaniji biti opremljeni sistemom za automatsko ograničenje brzine (Intelligent Speed Assistance) i uređajima za beleženje podataka, tkz. Crnim kutijama” (Black Box).

Dobro sakrivena ispod haube, Crna kutija će beležiti sve relevantne podatke, kako bi u slučaju nesreće pružila jasniju sliku o uzrocima i toku nemilog događaja. Kako je predviđeno, ona neće snimati razgovore u putničkom prostoru, da se ne bi prešla granica ugrožavanja lične privatnosti putnika. Što se tiče snimanja puta, Crna kutija će pamtiti samo trideset sekundi podataka koji su prethodili sudaru, kao i trideset sekundi nakon njega.

Fokus će biti na beleženju podataka o kretanju vozila i reakcijama vozača. Brzina, ugao volana, delovanje papučica kočnice i gasa, brzina motora, silina udara, aktiviranje jednog ili više vazdušnih jastuka, geografski položaj, vezivanje pojasa, aktiviranje različitih indikatora ili farova, čine elemente koje će nadgledati ovaj uređaj.

Sa druge strane, Intelligent Speed Assistance imaće zadatak da pomoću GPS-a i sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova vozača upozori na prekoračenje dozvoljene brzine. Ovaj sistem neće imati mogućnost samostalnog limitiranja brzine kojom se vozilo kreće.

Ni Crna kutija ni ograničavač brzine u suštini nisu aktivni sigurnosni sistemi, odnosno ne mogu sprečiti nesreću kao recimo ESP korektor putanje. To nisu, zapravo, ni pasivni sigurnosni sistemi jer ne smanjuju posledice nesreće, poput npr. vazdušnog jastuka. 

Ipak, u Evropskom parlamentu očekuju da će smanjiti broj smrtnih slučajeva na evropskim putevima za čak 20%, što je i cilj uvođenja ovih tehnologija. Pored toga, zahvaljujući podacima iz Crne kutije, smanjiće se i troškovi veštačenja u slučaju saobraćajnih nezgoda, a očekuju se i efikasniji sudski postupci. 

Pored Crne kutije i inteligentnog limitera brzine, od 2022. obavezni sistemi biće i  utičnica za AlcoLock uređaj (koji neće dozvoljavati startovanje vozila u slučaju da detektuje povišen nivo alkohola kod vozača), upozorenje na pospanost i ometanje vozača, stop svetla sa posebnim osvetljenjem u slučaju naglog zaustavljanja, kamera za vožnju unazad, precizan sistem za nadzor pritiska u gumama, sistem za detekciju  pešaka i biciklista, sistem za hitne slučajeve, održavanje trake, proširene zone zaštite od udara glavom namenjene ublažavanju povreda u slučaju nezgoda sa ranjivim učesnicima u saobraćaju, poput pešaka i biciklista..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *