KOJU OBUĆU SMETE A KOJU NE NOSITI PRILIKOM VOŽNJE VAŠEG AUTOMOBILA


Izborom neprikladne obuće možete ugroziti i sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Ako ne nosite odgovarajuću obuću tokom vožnje, ugrožavate i sebe i druge u saobraćaju. Lako se može dogoditi da vam noga sklizne s papučice ili da nemate dobar osećaj pri pritiskanju, kao i da pritisnete pogrešnu papučicu. Zato bi najbolje bilo da u automobilu uvek imate pogodnu obuću za vožnju, koju ćete obuti kada uđete u njega, piše Geico.

Obuća pogodna za vožnju

  1. Patike

Patike za tenis ili za trčanje dobre su za vožnju jer su primereno pričvršćene za vaše stopalo i jer imaju ravan i mekan đon koji vam omogućava da lepo osetite papučicu.

  1. Obuća za vožnju

Ova obuća prvenstveno je napravljena za vozače sportskih automobila. To su zapravo specijalno dizajnirane patike i u njima vozač ima bolji osjećaj dok pritiska papučicu.

Obuća koju ne trebate nositi kada vozite

  1. Japanke i papuče

Obuća koja može ispasti tokom vožnje nije dobra jer se može dogoditi da se zaglavi između papučica pa da zbog toga izgubite kontrolu nad vozilom.

  1. Kućne papuče

Ova obuća napravljena je da bismo se u njoj osećali udobno dok smo kod kuće i nije dobra za vožnju. Kako kućne papuče nisu pričvršćene za nogu sa svih strana, takođe mogu ispasti jer im je đon previše mekan. Nemamo dobar osećaj pri pritiskanju papučice pa se može desiti da ih pritisnemo manje nego što treba.

  1. Štikle

Cipele s potpeticom mogu otežati prebacivanje noge s gasa na kočnicu i zapeti za pod automobila. Osim toga, kao i papuče, mogu ispasti pa se zaglaviti između papučica i onemogućiti vas u kočenju ili davanju gasa. A to je ozbiljan problem, posebno ako ste na prometnom mestu gde možete ugroziti i druge učesnike u saobraćaju.

  1. Cipele

Ni obične cipele s debelim đonom nisu dobre za vožnju jer u njima nemate osjećaj pri pritiskanju papučice. Osim toga, njihov je đon često klizav, zbog čega vam noga u nezgodnom trenutku može sleteti s gasa ili kočnice.

  1. Čizme

Što su čizme veće, to su nezgodnije za vožnju jer mogu zapeti za nešto, a ni u njima nemate dobar osećaj u stopalima pa ne možete odrediti koliko jako pritiskate papučicu.

Nikako bosi

Osim toga, ne trebate voziti ni bosi jer golim nogama ne možete dovoljno jako pritisnuti kočnicu, a stopala vam se mogu oznojiti i skliznuti s papučica.


Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *