KOLIKO VREMENA TREBA DA PROĐE NAKON KONZUMIRANJA ALKOHOLA PRE NEGO ŠTO SEDNETE ZA VOLAN - Vozi

KOLIKO VREMENA TREBA DA PROĐE NAKON KONZUMIRANJA ALKOHOLA PRE NEGO ŠTO SEDNETE ZA VOLAN

Podelite ovaj članak

O opasnostima alkohola u vožnji ne treba trošiti previse reči. Veliki broj poginulih u saobraćaju stradali su zbog nesreća u kojima su učestvovali vozači pod uticajem alkohola. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrežnjenje i pripiti sedaju za volan, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića. To, nažalost, nije tačno i preterano samopouzdanje takođe može biti opasno.

Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju (a tamo je dozvoljeno 0,8 promila, više nego kod nas). Šta nam to govori? nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni za vožnju.

Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procenom kada možete voziti. Kako će alkohol delovati na vas? Zavisi o polu, godištu, metabolizm, vrsti alkohola, o tome šta ste jeli pre konzumiranja alkohola, količini stresa kojoj ste izloženi… Britanska organizacija za sigurnost saobraćaja Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko biste trebali sačekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu. Probajte se držati ovih smernica.

Čaša vina (13.5 posto alkohola)

Jedno piće – 3.5 sata

Dva pića – 7 sati

Tri pića – 10.5 sati

Četiri pića – 14 sati

Pet pića – 17.5 sati

Čašica žestokog pića (40 posto alkohola)

Jedno piće – 1.5 sat

Dva pića – 3 sata

Tri pića – 4.5 sata

Četiri pića – 6 sati

Pet pića – 7.5 sati

Pivo (5 posto alkohola)

Jedno piće – 2.5 sata

Dva pića – 5 sati

Tri pića – 7.5 sati

Četiri pića – 10 sati

Pet pića – 12.5 sati


Podelite ovaj članak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *