KORISNI SAVETI ZA PALJENJE AUTOMOBILA UKOLIKO SE ISPRAZNI AKUMULATOR


Korisni Saveti Za Paljenje Automobila

Kada se pri okretanju ključa čuje samo klik a ne zvuk motora znak je da se akumulator ispraznio. Iako to nisu situacije koje priželjkujemo ,pogotovo kada je napolju minus (a najčešće se takve situacije dešavaju tada) trebalo bi da znamo da se snađemo i sami pokrenemo auto.  Zato ćemo vam dati korisne savete kako to da izvedete. Preporuka je svakako da uz obaveznu auto opremu uvek imate i kablove za paljenje,za svaki slučaj. 

Kako upaliti automobil uz pomoć kablova:   

  1. Treba će vam, naravno, automobil s punim akumulatorom pored vas. Najlakše je spojiti kablove kad su automobili parkirani jedan prema drugome. Pazite da se ne dodiruju.   
  1. Kablove izravnajte. Imate po dve crvene i dve crne kleme. Skinite čepove s akumulatora,ukoliko ih imate. 
  1. Pričvrstite jednu crvenu klemu na pozitivan terminal praznog akumulator. Taj terminal je označen znakom + i veći je od negativnog, tako da ne možete pogrešiti. Klemu uvek prvo stavljate na prazan akumulator. 
  1. Drugu crvenu klemu spojite na napunjeni akumulator na isti način. 
  1. Crnu klemu spojite na negativni terminal napunjenog akumulatora. Drugom stranom crne kleme sad trebate napraviti uzemljenje. Priključite je na bilo koji metalni deo motora, na automobilu s praznim akumulatorom. 
  1. Kablovi će verovatno zavarničiti, što je u redu, ali pazite da ne dodirujete metalne delove. 
  1. Kada “upalite” vozilo, nekoliko minuta držite lagani gas na tek “upaljenom” automobilu. Kleme, odnosno kablove, skinite redosledom obrnutim od stavljanja. 

Zapamtite: Plus uvek ide na plus, minus uvek na minus! 

Kako upaliti automobil na guranje: 

Ako se nađete u situaciji da vam se isprazni akumulator, a nemate pored sebe kleme, pokušajte ga upaliti na guranje. Čak i ako niste na nizbrdici,pokušajte da pronađete nekoga ko će vas ‘pogurati’ na ravnom delu puta, i trebalo bi da budete u mogućnosti da upalite automobil. 

Najvažnija stvar kod pokušaja paljenja automobila ‘na guranje’ je znati da li motor ima zupčasti kaiš ili lanac. Ako je u igri ovo poslednje, možete ga upaliti na guranje. Ako pak imate zupčasti kaiš, pri naglom kretanju mogli biste oštetiti ventile i cilindre, u tom slučaju,automobil ćete na guranje upaliti na sledeći način: 

  1. Dajte ‘kontakt’. 
  1. Menjač stavite u drugu brzinu 

   10.Osoba koja je u automobilu treba držati pedalu kvačila, a kad automobil dobije na brzini ,lagano je pustiti i postepeno dodavati gas. 

U oba slučaja – paljenje kablovima i na guranje – automobil bi trebao krenuti. Možete nastaviti svoj put, ali preporučeno – do najbližeg servisa u kojem ćete ustanoviti kvar. 

Listu auto-električara koje vozi.rs portal preporučuje možete naći na sledećem linku: 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *