KORISNI TRIKOVI ZA SMANJENJE POTROŠNJE GORIVA


Smanjenjeautogoriva

U poslednje vreme cene goriva su previsoke i za određene automobile potrebno je odvojiti mnogo više novca nego inače. Evo su neki od korisnih trikova kako bi ste uštedeli značajno više goriva, ali pod uslovom da ih se što redovnije pridržavate. 

Sada kada je napolju temperatura niska ili u minusu, većina vozača zagreva svoj automobil pre vožnje, tako što ga ostavi par minuta da radi u mestu. To je greška, iz razloga što se u toj situaciji zagreva samo motor i ništa osim toga. Ulje u menjaču i servo volanu ostaje hladno, iz tog razloga potrebno je da odmah krenete čim upalite auto. Tako će se najbrže i najbolje zagrejati.  

Neki stručnjaci kažu da ne valja automobil voziti kako na malim brzinama tako i na dosta većim ukoliko želite da uštedite više goriva naravno. Potrebno je pronaći neku zlatnu sredino za koju oni tvrde da je to otpilike između 50 – 80 km/h. Ali svakako treba obraćati pažnju na ograničenja. 

Idealno menjanje brzina takođe može da uštedi dosta goriva. Na benzinskim motorima idealan broj obrtaja je 3.500, a na dizel motorima je 2.500. Ukoliko brzine menjate ispod ovih napomenutih obrtaja, nećete imati dovoljno snage, a sve preko toga već troši više goriva.  

Kada dostignete željenu brzinu, održavajte je sa što manjim gasom jer svako dodatno ubrzavanje I nepotrebno kočenje troši više goriva. 

Nije dobro da automobil vozite na malim obrtajima, izbegavajte da to bude isod 1.500 jer je veoma šteto za motor. U suprotnom jako je korisno da automobil povremeno izduvate pod punim gasom, neka obrtaji pređu u crveno, jeste da ćete data potrošiti više goriva, ali motor će prodisati i zdravije raditi. 

Ukoliko se vozite na nekoj nizbrdici, neka menjač ostane u brzini, automobili novije generacije automatski iskljčuju pumpu goriva i manjuju potrošnju na minimum i pri tome koristićete motor kao kočnicu. Ukoliko izbacite iz brzine, onda će trošiti oko 0.5 l/ 100 km. Ovim načinom ćete ušedeti više goriva nego inače. 

Neka pritisak u gumama bude na idealnom, uz to izbegavajte da vozite na gumama veličine koje nisu fabrički propisane, pratite uputstva i imaćete optimalnu potrošnju. 

Vodite računa o vašem automobilu, redovno radite servis, jer je važno da vaš automobil radi ispravno, odnosno da filter goriva, filter vazduha i dizne budu protočni, odnosno da u su u najboljem mogućem stanju, što dovodi do toga da će vaš automobil manje trošiti. 

Ispratite gore navedena uputstva, jer na duže staze će Vam se dosta isplatiti. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.