KOŽNA SEDIŠTA: DA ILI NE?


Ako još niste odlučili želite li kožna sedišta u svom automobilu, upoznajte njihove prednosti i mane, a koje vam mogu pomoći da donesete odluku.

Kada je reč o kupovini automobila, podrazumeva se pronalazak onog modela koji ima sve što želite i sve što vam je potrebno, uključujući čak i najjednostavnije karakteristike. Nije važno kupujete li novi ili polovni automobil, jer postoji puno odluka koje treba doneti tokom njegove kupovine. Jedna od jednostavnijih je i želite li kožna sedišta ili presvlake od tkanine. Nekima ovo može zvučati beznačajno, dok je drugima jako važno.

Kožna sedišta mnogi vole iz više razloga, a prvenstveno jer mogu dati autu ekskluzivniji izgled. Međutim, drugim ljudima se kožna sedišta ne sviđaju. Ako još niste odlučili želite li kožna sedišta u svom automobilu, u nastavku su predstavljene njihove prednosti i mane koje vam mogu pomoći pri donošenju  odluke.

Prednosti kožnih sedišta

Imaju prijatan miris: Za razliku od presvlaka od tkanine, kožna sedišta ne upijaju mirise, a imaju izrazit miris koji mnogi ljudi nazivaju mirisom “novog automobila”.

Teško se uprljaju: Na koži će mnogo teže nastati mrlje u poređenju s tkaninom, jer je uglavnom otporna na prljavštine i slučajno prolivene tečnosti.

Lako se čisti: Koža ima glatku površinu, što je čini vrlo jednostavnom za čišćenje. Možete usisati bilo koju prljavštinu i obrisati sedišta.

Udobna su: Koža ima gustu i meku strukturu koja istovremeno pruža udobnost i potporu, a mogu biti savršen izbor za osobe koje puno voze.

Odlična su za hladna podneblja: Kožna sedišta su odličan izbor ako živite u podneblju s hladnijom klimom, jer je grejanje sedišta dostupno samo kod vozila s kožnim presvlakama.

Smanjuje alergene u autu: Kožna sedišta mogu smanjiti prisustvo alergena u autu, jer se prašina i prljavština ne lepe puno za njih, za razliku od presvlaka od tkanine na kojima se može skupiti puno prljavštine.

Veća prodajna vrednost: Automobili s kožnim sedištima koštaju više, odnosno imaju veću prodajnu vrednost, posebno ako su sedišta dobro održavana.

Nedostaci kožnih sedišta

Kožna sedišta imaju puno prednosti, ali kao i mnoge druge stvari, imaju i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir, a koje objašnjava Did You Know Cars.

Trošak: Ovo je verovatno glavna negativna karakteristika kožnih sedišta. Luksuzna unutrašnjost putničkih vozila obično podrazumeva i kožna sedišta, dok je kod drugih to nadogradnja, koja nije nimalo jeftina. Zato se treba prvo zapitati je li taj trošak opravdan.

Uticaj temperature: Tokom leta, kada su visoke temperature, kožna sedišta se mogu dosta zagrejati, nekada toliko da je teško uopšte sesti na njih. Takođe, imaju tendenciju zalepiti se za kožu izazivajući neugodan osećaj. Naravno, postoji opcija ventilirajućih i hlađenih sedišta , ali to je još jedna nadogradnja koja se mora dodatno platiti.

Održavanje: Kožu je zaista lako očistiti, ali zahteva redovno održavanje. S vremenom će se sav znoj, prašina, prolivene tečnosti i ispale mrvice probiti do pora kožnih sedišta. Ako se redovno ne održavaju, to trošenje može biti vidljivo. Osim toga, koža može otvrdnuti i popucati, što se ne može lako popraviti. Ograničene boje: Kožna sedišta imaju manji izbor boja, a koji se uglavnom svodi na crnu, sivu i bež boju. Za sve koji bi voleli  personalizovati interijer svog automobila, kožna sedišta možda neće biti pravi izbor.


Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *