MAZDA 6 I CX-3 POVLAČE SE SA AMERIČKOG TRŽIŠTA


Kratka pauza ili definitivan kraj?

Iz Mazde stižu najave da se od naredne godine sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država povlači kompaktni crossover CX-3, ali i limuzina srednje veličine Mazda 6. Takvi planovi za Evropu, bar za sada, nisu objavljeni.

Više od 100 godina Mazda se uspešno rukovodila prema promenljivim potrebama potrošača, i industriji koja se neprekidno menja, sa lepo dizajniranim vozilima zabavnim za vožnju“, navodi  se u kratkom saopštenju kompanije za štampu.

U skladu sa interesovanjima potrošača Mazda je odlučila da ukine CX-3 i Mazdu 6 za 2022. godinu. “Iako će ova dva vozila napustiti našu liniju, ponosni smo na performanse, dizajn, kvalitet i sigurnost kojima su doprineli našoj marki.“, dodaju iz Mazde.

Prošle godine se CX-3 u Americi prodao u samo 8.335 jedinica, što je upola manje nego prethodne godine. Na to je uticao i veći Mazdin model CX-30, nudeći više unutrašnjeg prostora za ne mnogo više novca.

Možda je veće iznenađenje povlačenje “šestice”, ali treba imati u vidu rastuću popularnost SUV i crossover modela među kupcima. Mazda je tako krenula putem Forda i Chryslera, kao i nekih drugih američkih proizvođača, koji su napustili segment porodičnih limuzina.

Ipak, Mazda planira da uskoro predstavi novu liniju modela, zasnovanih na platformi sa pogonom na zadnje točkove i šestorednim agregatom. Da li će među njima biti mesta za limuzinu srednje veličine, i da li će neki model nastaviti da nosi oznaku “6”, za sada se može samo nagađati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *