MLADI VOZAČI – VISOKORIZIČNA GRUPA


Vozaci Pocetnici Sudar

U Izveštaju OECD/ECMT koji je realizovala grupa eksperata iz oblasti bezbednosti saobraćaja u zemljama OECD-a oko 25000 mladih (starosti 15-24 godine) pogine u saobraćajnim nezgodama svake godine, uključujući 8500 mladih vozača.

U mnogim zemljama u 20% – 30% svih saobraćajnih nezgoda učestvuju mladi vozači.

Mladi vozači čine od 18% do 30% svih poginulih vozača, iako mladi čine svega od 9% do 13% populacije u svojim zemljama.

Stopa smrtnog stradanja mladih vozača muškog pola je konstantno veća u odnosu na mlade vozače ženskog pola. Veliki broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi vozači događa se noću i/ili vikendom, zatim kada mladi vozači kao putnike imaju svoje vršnjake, i kada prekoračuju brzinu.

Alkohol i nekorišćenje sigurnosnog pojasa su najčešći uzroci u saobraćajnim nezgodama u kojima mladi vozači učestvuju

Studije su pokazale da mladi imaju tendenciju da potcenjuju svoj stvarni nivo pijanstva. Težnja Evropske komisije je da se granica dozvoljenog nivoa alkohola u krvi za mlade vozače i vozače početnike u svim zemljama ograniči na 0,2 mg/ml.

Vožnja pod uticajem droga je u porastu, posebno kod mladih vozača muškog pola, i postaje naročito opasna kada se kombinuje sa vožnjom pod uticajem alkohola.

Jako je važno da svi zajedno brinemo o svim učesnicima u saobraćaju, kako bi smanjili broj saobraćajnih nesreća I sačuvali ono što je najvrednije-ŽIVOT.

Sa Vama u vožnji- Vozi.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *