NA TEHNIČKOM PREGLEDU SE GLEDA SVAKA SITNICA, PROČITAJTE NEKE OD NJIH


Vozi Objava 2

Sitni nedostaci na vozilima i dalje se tumače kao neispravnost vozila, a postoje i neke „sitnice“ na koje zaista morate da obratite pažnju da ne biste bili vraćeni na popravni. 

Ostalo je još 6 meseci do 5. Jula kada bi zvanično trebalo da se primenjuje nov pravilnik o tehničkom pregledu, ali sudeći po onome šta vlasnici automobila doživljavaju na proveri ispravnosti svojih automobila pred registraciju, stvari još nisu potpuno jasne. Ni vlasnicima automobila nije sve jasno na šta sve moraju da obrate pažnju pre nego što se upute na liniju za pregled. 

Kada je počela primena novih propisa, ljudi su nemilosrdno obarani zbog banalnih stvari, pošto ni kontrolori na tehničkom nisu znali šta je dozvoljeno, a šta nije.  

Evo par primera na koje bi trebalo da obratite pažnju: 

Prljav auto – To sebi ne smete da dozvolite, pošto tehnički pregled neće biti ni započet. Auto mora da se slika, a tehnički pregled može da bude kažnjen ukoliko pregleda prljavo vozilo. Gubite zakazan termin, što znači da morate da zakazujete nov. 

Pregorela sijalica – Kod nekih automobila zamena sijalice u faru je veoma laka, a kod nekih morate da skidate branik ili točak. Proverite sva svetla: kratka, duga, dnevna svetla ako ih ima, prednja svetla za maglu, zadnja svetla za maglu, stop svetla, migavce (levi, desni, sva četiri), poziciona svetla (pozicije), svetla koja osvetljavaju registarske tablice… 

Aftermarket“ retrovizori – Neki vozači, naročito na starija vozila, ugrađuju drugačije retrovizore, koji deluju atraktivnije (bojom, oblikom, oblikom nosača…) ili imaju neke funkcije koje fabrički nisu imali. Čak i ako su retrovizori potpuno funkcionalni i bezbedni, postoji mogućnost da na tehničkom pregledu zaključe da nisu fabrički ugrađeni i da zbog toga ne prođete. 

Točkovi nestandardnih dimenzija – Fabrika je predvidela standardne dimenzije točkova za određeni model. Često mogu da se biraju i tri veličine felni (npr. 15, 16 ili 17 inča) u kombinaciji sa odgovarajućim dimenzijama pneumatika. Ukoliko stavite gume van predviđenih dimenzija, najverovatnije nećete imati problema na tehničkom, osim ako baš ne preterate. 

Istekao rok prve pomoći – Rok kompleta je pet godina. Datum proizvodnje i rok isteka pišu na kutiji prve pomoći, tako da morate da kupite novu – ne vredi da zamenite određene stavke kojima vremenom mogu da se izmene karakteristike. 

Brisači – Moraju da rade i prednji i zadnji, za koje mnogi vozači ne znaju ni kako da ih aktiviraju, a morate da imate i funkcionalne prskalice, što neće moći da se proveri ako vam je nestalo tečnosti za pranje vetrobrana. 

Registarske tablice učvršćene pop nitnama – Ako su vam ikada nestale jedna ili obe tablice, znate šta su muke… Dobijate novu registarsku oznaku i druge tablice, a to znači da morate da uzmete i novu saobraćajnu dozvolu i novu nalepnicu za vetrobran. Naravno, sve to plaćate. 
Takođe zbog nove registarske oznake morate da se javite osiguranju, a ima tu i drugih stvari (mesečna parking karta, paket „pomoć na putu“, zelena karta…). Zato neretko revoltirani vozači dodatno učvrste registarske tablice pop nitnama. A to je zabranjeno – zato možda odbiju da vas puste na tehničkom pregledu. 

Obavezna oprema – Morate da imate sigurnosni trougao, prvu pomoć, sajlu za vuču (ili kanap ili „rudu“), rezervni točak – osim ako nemate komplet za popravku probušene gume ili run-flat pneumatike i reflektujući prsluk. Rezervne sijalice i aparat za gašenje požara nisu obavezni. 

Skinuli ste naslone za glavu sa naslona zadnje klupe – Kod nekih automobila moraju da se skinu nasloni za glavu sa naslona zadnje kupe da bi se naslon preklopio kada se prevoze neki veći ili duži predmeti. Ukoliko ste zaboravili da ih vratite, možete da padnete na tehničkom. 

Oštećenje vetrobrana – Manja oštećenja na vetrobranu nisu dovoljan razlog da padnete na tehničkom pregledu. Na primer, zvezdasta naprslina prečnika do jedan centimetar ili linijska dužine do 10 centimetara su prihvatljive ako ne ometaju vozača. Ali to nije precizno definisano, tako da se ostavlja kontroloru na tehničkom da proceni stanje. 

Upaljena lampica za isključen vazdušni jastuk – Ukoliko ste iz nekog razloga deaktivirali suvozački vazdušni jastuk, svetli vam lampica na instrument tabli. A na tehničkom pregledu ne sme da svetli, pošto to može da se protumači kao znak neispravnosti. Aktivirajte vazdušni jastuk pre nego što dođete na tehnički, uglavnom je vrlo jednostavno. 

Svetli „ček-endžin“ lampica – Ova lampica može da upozorava na brojne stvari, od najbanalnijih do veoma ozbiljnih, u zavisnosti od starosti automobila i drugih faktora. Ako lampica svetli – kontrolori ne smeju da vas puste. 

Sportski filter vazduha – Utiče na karakteristike motora i automatski nije po propisima. Naravno, govorimo o filterima koji upadaju u oči čim se podigne hauba. 

Pokvarena ručka za otvaranje vrata – Možda vašoj deci ne smeta da ulaze u kola samo kroz desna vrata, ali kontrolor na tehničkom pregledu neće biti srećan kada otkrije da leva vrata ne mogu da se otvore. 

Katadiopter, otpao ili pukao – Iako vam možda deluje banalno, pošto katadiopter ne svetli već samo reflektuje svetlost, ukoliko nedostaje ili je oštećen, možete da se nađete u problemu. 

Pre nego što se uputute na tehnički pregled, preporučujemo da dobro proverite ove “sitnice” da ne bi doživeli neprijatna iznenađenja. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *