Najava novih tehnologija


Neki Naslov 4

Poslednjih godina automobilska industrija pretrpela je mnoge promene. Zajedno sa mogućnostima automobila rastu i zahtevi za takozvanim inteligentnim gumama.

Danas u društvu postoje dve grupe vozača: pristalice novih tehnologija i elektrifikacije i zagovornici dobrih starih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali propisi odozgo su jasni: razvoj događaja mora ići u „zelenom smeru“, što zauzvrat povećava sigurnost putnika. A pametne gume bi trebale biti neizostavni deo ove strategije.

U roku od 5 godina pametne gume treba da preplave tržište

Iako je trenutno u mnogim situacijama u stanju da reaguje bolje od računara, prosečan vozač nije bezgrešan. Da bi se povećala sigurnost stvorene su inteligentne gume sa ugrađenim senzorima . Među pionirima u ovom pogledu je finska kompanija “Nokian Tyers”, čiji stručnjaci veruju da će se ove gume naći u svakom električnom automobilu u roku od 5 godina.

To predstavlja ogromnu korist, jer će informacije o stanju na putu i vremenu gume slati  kontrolnoj jedinici, koja će moći bolje da odgovori na saobraćajnu situaciju. Ovo je korak ka automatizaciji puteva, što je “de facto” prirodni odgovor na sve veći razvoj pametnih tehnologija. Sa inteligentnim gumama, automobilom bi trebalo lakše da se rukuje, na primer, u slučaju poledice ili pojave “akvaplaninga”.

Gume olakšavaju vozačima kontrolu nad automobilom

Kako gume prikupljaju određene podatke u realnom vremenu, kontrolni računar će ih procenjivati zajedno sa vremenskim informacijama, dajući vozaču opštu predstavu o stanju na putu i mogućnost da u skladu s tim prilagodi svoj stil vožnje, signalizirajući mu, recimo, da smanji brzinu kojom se kreće.

Senzori u gumama takođe su namenjeni praćenju stanja pritiska i temperature u njima, kao i samog stepena pohabanosti. Vozač će na vreme znati da li postoji određeni problem/kvar na gumi,  ili je pak vreme za zamenu. Istovremeno, na ekranu će biti prikazan najbliži servis ili diler guma, kako bi se na vreme reagovalo I sprečili ozbiljniji problemi.

Iako neke tehnologije postoje I danas (poput TPMS sistema za nadzor pritiska u gumama), očekuje se da će u narednim godinama doći do značajnog unapređenja. Upotreba pametnih guma ne mora biti ograničena na električne automobile, već se one mogu koristiti i u konvencionalnim vozilima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *