NAJPRODAVANIJE AMERIČKO VOZILO DOBIJA VERZIJU NA STRUJU


Moćni Fordov kamionet bez izduvnih gasova

Fordova serija F stupila je na scenu davne 1948. godine. Od tada ovaj robusni kamionet predstavlja simbol američkog “radnog vozila”. Impresionira podatak da je F-150 ne samo najprodavaniji pick-up na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, već najprodavanije vozilo uopšte u poslednjih 40 godina.

Sada je vreme da slavni model dobije verziju sa nultom emisijom štetnih gasova. Iz Forda stiže najava novog F-150 Lightning električnog kamioneta, koji će se narednog proleća pojaviti na tržištu sa početnom cenom od oko 40.000 američkih dolara. On će se pridružiti verzijama sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, koje ostaju u asortimanu.

Električni pick-up nudiće se u dve verzije koje će se razlikovati po snazi i kapacitetu baterije. Obe su opremljene sa po dva elektromotora, jednim napred i jednim pozadi. Standardna baterija isporučuje 426 KS, i garantuje autonomiju od 370 km. Sa druge strane, varijanta sa većom baterijom može da pređe 482 km sa jednim punjenjem i ima 526 KS. U oba slučaja, maksimalni obrtni momenat iznosi 1.050 Nm. Dostupna su i četiri nivoa opreme: Standard, XLT, Lariat i Platinum.

U pogledu eksterijera i enterijera električni kamionet se ne razlikuje mnogo od modela sa unutrašnjim sagorevanjem, na koje se oslanja. Zatvorena prednja maska i utičnice za punjenje odaju da ispod haube nema “toplotnog” agregata. Ono što izdvaja unutrašnjost je novi Fordov multimedijalni sistem Sync 4A, dijagonale 15,5 inča, kao i 12-inčna digitalna instrument tabla.

Kupci će svoje F-150 Lightning moći puniti kod kuće putem utičnica od 110 i 220 volti, ali i na javnim DC punionicama za brzo punjenje. Ford kaže da se od 15 do 80 posto kapaciteta baterije može dopuniti za 44 minuta. 

Zanimljivo je da je F-150 Lightning projektovan tako da može imati ulogu generatora. Zahvaljujući Pro Power Onboard sistemu, ako je automobil povezan na kućnu utičnicu i ako je napajanje prekinuto, sistem preokreće trenutni protok od automobila do kuće. Ova inteligentna tehnologija rezervnog napajanja omogućava korišćenje energije baterije za napajanje drugih uređaja. Postoji 11 utičnica za napajanje raspoređenih po celom automobilu, koje se mogu koristiti za punjenje e-bicikala, televizora, radne opreme i sl.

Ford F-150 Lightning, i dalje ostaje radno vozilo. Njegova nosivost je 900 kg, a vučna snaga preko 4.500 kg. Prednji prtljažnik zapremine je 400 litara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *