NAKON TOYOTE, I SUBARU OTKRIVA SVOJU VERZIJU ZAJEDNIČKOG PROJEKTA


Solterra - prvi Subaru na struju

Subaru, japanska marka koja je stekla reputaciju proizvodnjom izdržljivih terenaca, planira da uspeh prenese i na polje električnih vozila, a svoj prvi model na baterije lansiraće 2022. godine. To će biti kompaktni SUV nazvan Solterra (izvedenica latinskih reči za sunce i zemlju), najavljen sa par “teaser” fotografija.

Za razvoj ovog modela Subaru je udružio snage sa Toyotom, pri čemu su oba partnera doprinela svojim užim specijalnostima, Subaru u izradi pogona na sva četiri točka, a Toyota u konstruisanju električnih vozila. Toyotin pandan modelu Solterra već je predstavljen na nedavno održanom sajmu autobila u Šangaju, kao koncept nazvan bZ4X.

Ova dva vozila, koja su zajednički razvili njihovi proizvođači, deliće modularnu platformu e-TNGA, ali i pogonske sklopove, kao i dobar deo dizajna. Čini se da se Solterra razlikuje od bZ4X samo laganim potpisom svojih farova. Na tehničkom nivou, Subaru želi da razlikuje svoj model od Toyote bZ4X, ističući stabilnost vozila kao i njegove pasivne sigurnosne elemente, dve karakteristike na kojima je firma izgradila deo svoje reputacije.

Subaru Solterra pojaviće se na tržištu sredinom 2022. godine u Evropi, ali i u Japanu, Severnoj Americi i Kini. Poznato je da će imati pogon na sva četiri točka, dok će bliži detalji o autonomiji i specifikacijama proizvodnog modela biti saopšteni prilikom zvanične prezentacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *