OD 1. APRILA PRESTAJE OBAVEZA KORIŠĆENJA ZIMSKIH PNEUMATIKA


OD 1. APRILA PRESTAJE OBAVEZA KORIŠĆENJA ZIMSKIH PNEUMATIKA vreme je za zamenu guma

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na putevima Srbije 1. aprila prestaje obaveza korišćenja zimskih guma u slučaju snega, leda i poledice, koja je važila od 1. novembra 2020.

Iako zakon ne obavezuje vozače da nakon 1. aprila pređu na letnje pneumatike, preporuka je da se to ipak učini, na prvom mestu zbog bezbednosti.

Jasno je da takozvane letnje i zimske gume imaju različite karakteristike. Pre svega, projektovane su za drugačije uslove vožnje, te su njihov sastav i struktura prilagođeni tome.

Šare koje se nalaze na zimskim gumama su dublje. Takođe, zimske gume moraju imati veliki broj blokova gazećeg sloja i sitnih lamela da bi dobile elastičnost na temperaturama nižim od nule. Na toplom vremenu to je kontraproduktivno, jer kako se guma okreće, blokovi su pritisnuti na podlogu i gume se više zagrevaju i brže uništavaju.

Ukoliko se nastavi upotreba zimskih guma tokom leta, može se ugroziti i bezbednost jer te gume u svom sastavu imaju veću količinu silikona, pa se na usijanom putu opuštaju, stvaraju veći otpor, veću buku i povećavaju potrošnju goriva. Neretko dolazi do njihovog deformisanja usled čega može doći do incidenta.

Letnje gume su za razliku od zimskih konstruisane tako da se po svojstvima materijala bolje prilagođavaju višim dnevnim temperaturama. Prilikom kočenja, šara i svojstva letnje gume omogućavaju ostvarivanje kraćeg zaustavnog puta. Letnja guma pruža bolje preformanse, a zbog svog sastava se manje troši.

Ako već posedujete letnje pneumatike, koje ste uskladištili prethodne jeseni, poželjno je da prekontrolišete njihovo stanje i dubinu šare.

Ukoliko nemate vremena da sami menjati gume, ili ne želite da prljate ruke, na našem sajtu možete pronaći veliki izbor vulkanizerskih radnji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *