OKONČANA PRAVNA BITKA AUTOMOBILSKE I TEHNOLOŠKE KOMPANIJE


Daimler Nokia patent licenca

Spor automobilske i tehnološke kompanije oko prava korišćenja tehnologija koje se koriste u navigaciji, komunikaciji i sastavima autonomne vožnje, okončan je pristankom Daimlera da od finske kompanije Nokia otkupi licencu za korišćenje njenih patenata. 

Nokia, koja svake godine ostvari 1,4 milijarde evra (1,7 milijardi dolara) prihoda od licenci, i proizvođač automobila Daimler, tužili su se međusobno poslednjih godina pred nemačkim sudovima, sa mešovitim rezultatima. 

Iako Nokia već ima ugovore o licenciranju sa drugim proizvođačima automobila, kao što su Audi, Bentley, BMW, Mini, Porsche, Rolls Royce, Seat, Škoda i Volkswagen, Daimler je sve do sada odbijao da plaća korišćenje tehnologije, tvrdeći da su to dužni da urade dobavljači kao što su Continental ili Bosch, koji proizvode pojedine tehnološke jedinice za njega.

Nokia je u svojim tužbama tvrdila da je Daimleru nudila koretne uslove za otkup prava na korišćenje njenih tehnologija, te da ima pravo na povrat milijardi evra uloženih u njihov razvoj.

Dve kompanije nisu otkrile uslove svog ugovora o licenciranju patenata, ali je rečeno da će zaustaviti sudske postupke. “Pozdravljamo nagodbu sa ekonomske tačke gledišta, i zato što izbegavamo dugotrajne sporove“, rekla je potparolka Daimlera.

Jenni Lukander, predsednica kompanije Nokia Technologies zadovoljna je ishodom: „Sporazum je izuzetno značajna prekretnica koja potvrđuje kvalitet portfolija naših patenata, doprinos kompanije Nokia za istraživanje i razvoj povezanih tehnologija u industriji automobila i mogućnost rasta za njen program licenciranja automobila.”

Nešto ranije, Nokia je odnela pobedu i u sporu sa kineskim proizvođačem kompjutera i telekomunikacione opreme Lenovo, koji je takođe pristao na obustavu parnice i izmirenje obaveza prema finskom gigantu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *