Petina vozača u Srbiji ne koristi sigurnosni pojas!


Seat Belt 4227630 960 720

Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, realizovala je kampanju „VEŽI POJAS, NE PREKIDAJ ŽIVOT“ u trajanju od dve nedelje početkom marta tekuće godine, koja je za cilj imala povećanje svesti o značaju upotrebe sigurnosnog pojasa.

U periodu od 1. do 15. marta 2021. godine, edukativni spotovi koje je Agencija inicirala, emitovani su na svim medijima, kako na  nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Jedan deo aktivnosti kampanje je podrazumevao postavljanje ključnih poruka putem bilborda na celoj teritoriji Republike Srbije.

Pojačana kontrola korišćenja sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima u saobraćaju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 8. do 14. marta, otkrili su da gotovo petina kontrolisanih vozača nije imala vezan sigurnosni pojas.

Saobraćajna policija je od kontrolisanih 60.968 vozila, otkrila 12.807 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane vozača i 2.496 prekršaja nekorišćenja pojasa od strane putnika u vozilu, od čega su 1.330 bili putnici na zadnjem sedištu.

U sklopu međunarodne akcije koja je sprovedena u 29 država članica organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), Saobraćajna policija otkrila je 15.501 prekršaj i 81 krivično delo.

Za vreme sprovođenja akcije, registrovano je 577 saobraćajnih nezgoda na putevima u Republici Srbiji, u kojima je šest osoba poginulo, a 143 osobe su povređene.

Od ukupnog broja poginulih lica, tri osobe su poginule u motornim vozilima, dve u svojstvu vozača i jedna u svojstvu putnika. Nijedna od ove tri poginule osobe nije koristila pojas u trenutku saobraćajne nezgode.

Istovremeno, napominjemo da je 79 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na prednjem sedištu, dok je 119 vozača sankcionisano zbog nepropisnog prevoženja dece na zadnjem sedištu vozila.

Izvor: Agencija za bezbednost saobraćaja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *