Pravila za vozače “početnike”


Vozi Rs

Pravila za vozače-početnike

Ukoliko ste tek položili vožnju prenosimo Vam par informacija koje će vam biti od značaja I tiču se svih pravila u saobraćaju za vozače početnike.

Svi koji imaju punih 19 i više godina, dobijaju probnu dozvolu koja važi dve godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.

Oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

Da bi vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, a koji je i dalje maloletan, mogao da vozi, sa njim u autu mora da bude vozač sa “stažom” od najmanje pet godina, kako bi ga nadzirao.

Vozač početnik ne sme da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1) vozi brže od:

110 km/h na autoputu,

– 90 km/h na motoputu,

– 90 odsto od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h);

2) vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna: 10.000 dinara za alkoholisanost do 0,5 promila;

3) vozi u periodu od 23 do 6 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 dinara, šest kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

4) za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa blutut slušalicom ili nekim drugim “hands-free” uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 dinara.

5) vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim, postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Maloletni vozači sa probnom vozačkom imaju i dodatna ograničenja

Maloletni vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme:

1) da vozi bez nadzora lica (ne mora da bude član porodice) koje se nalazi u tom vozilu i koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Kazna: 20.000 do 40.000 din ili zatvor do 30 dana, 6 kaznenih poena i zabrana od najmanje 3 meseca.

Lice koje vrši nadzor nad maloletnim vozačem dužno je da se stara da vozač vozilom upravlja na bezbedan način i u skladu sa propisima. Ukoliko to ne učini, preti mu kazna od 10.000 do 20.000 din.

2) da u autu vozi više od tri putnika, uključujući i lice koje vrši nadzor

Dakle, samo maloletnici ne smeju da voze bez nadzora. Čim napune 18 godina dozvoljeno im je da voze sami.

Punoletni vozači sa probnom vozačkom dozvolom mogu da voze bez nadzora!

Oznake za vozače sa probnom dozvolom

Auto koji vozi vozač sa probnom vozačkom mora da ima posebne oznake “P” sa prednje i zadnje strane. Prednju stavite u gornji desni ugao vetrobrana (kod suvozača), a zadnju u desni ugao zadnjeg stakla.

Ne morate da ih lepite, kako bi drugi članovi porodice mogli da ih uklone ukoliko ne žele da voze sa njima.

Možete npr. od providne folije da napravite “futrolu” koju zalepite na staklo, a oznaku ubacujete po potrebi. Poslužiće i providna najlonska kesica za DVD ili CD.

Ovu oznaku možete da dobijete u auto-školi, a možete i da je skinete sa sajta neke auto-škole i sami odštampate. Oznaka mora da bude u boji.

Svim novim vozačima portal Vozi.rs želi opreznu i bezbednu vožnju.


Auto Outlet
Masters Servis
Univerzalni Magacin
Parking Stubici I Barijere

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *