Pravila za vozače “početnike”


Pravila za vozače-početnike

Ukoliko ste tek položili vožnju prenosimo Vam par informacija koje će vam biti od značaja I tiču se svih pravila u saobraćaju za vozače početnike.

Svi koji imaju punih 19 i više godina, dobijaju probnu dozvolu koja važi dve godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.

Oni koji su položili vozački ispit sa navršenih 19 godina, dobijaju probnu vozačku dozvolu na dve godine, dok oni koji su bili mlađi od 19 godina kada su položili pomenuti ispit, dobijaju probnu dozvolu koja će im biti važeća do 21. godine života.

Ovog pravila izuzeti su đaci srednjih stručnih škola, koji se obrazuju za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije. Njima se probna vozačka dozvola za upravljanje vozilom kategorije B izdaje sa rokom važenja od jedne godine.

Da bi vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, a koji je i dalje maloletan, mogao da vozi, sa njim u autu mora da bude vozač sa “stažom” od najmanje pet godina, kako bi ga nadzirao.

Vozač početnik ne sme da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.

Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu ne sme da:

1) vozi brže od:

110 km/h na autoputu,

– 90 km/h na motoputu,

– 90 odsto od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h);

2) vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija – nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Kazna: 10.000 dinara za alkoholisanost do 0,5 promila;

3) vozi u periodu od 23 do 6 časova. Kazna: od 10.000 do 20.000 dinara, šest kaznenih poena i zabrana od najmanje tri meseca.

4) za vreme vožnje koristi telefon, čak ni sa blutut slušalicom ili nekim drugim “hands-free” uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Kazna: 10.000 dinara.

5) vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim, postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina. Kazna: 20.000 do 40.000 dinara ili zatvor do 30 dana.

Svim novim vozačima portal Vozi.rs želi opreznu i bezbednu vožnju.


Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *