PREDNOSTI ZATAMNJIVANJA STAKALA


Prednosti Zatamnjivanja Stakala

Bezbednost automobila je najvažnija stvar na koju obraćamo pažnju kada razmišljamo o automobilu. Zatamnjivanje prozora jeste estetska prednost, ali mnogi ne znaju sve druge prednosti zatamnjenih stakala u koju spada i bezbednost.

Za Vas smo izdvojili nekoliko najbitnijih prednosti zatamnjenih stakala.

Bezbednost

Verovatno je malo poznato da u slučaju nesreće staklo može da se razbije na hiljadu komada, međutim folija za zatamnjivanje stakala može da zadrži većinu ovih delova zajedno tako da se ne razlete po unutrašnjosti vozila i ne povrede putnike. Zato kao veliku prednost zatamnjivanja stakala, bezbednost možemo staviti na prvo mesto.

Zaštita od krađe

Veliki broj krađa dešava se iz razloga što petencijalni lopovi mogu da vide da se u vozilu nalazi nešto vredno, što znači da se većina krađa dešava kada za to postoji prilika.

Zatamnjivanje stakala eliminiše mogućnost da potencijalni lopovi vide šta se u vozilu nalazi, što će Vaš automobil učiniti manje primetnim ili odbiti provalnike da nešto pokušaju.

Izgled

Svi će se složiti da vozila sa zatamnjenim staklima izgledaju daleko bolje, što govori i činjenica da se u većini reklama pojavljuju vozila sa zatamnjenim staklima. Nijanse su različite, a zatamnjivanjem prozora svako vozilo može izgledati modernije i kompleksnije.

Toplota

Obični prozori propuštaju sunčeve zrake koji unutrašnjost automobila zagrevaju i do tačke ključanja. Zatamnjivanjem prozora ne samo da će se unutrašnjost Vašeg automobila pretvoriti u daleko prijatnije mesto za boravak, već će olakšati rad klima uređaju, produžiti njen životni vek i samnjiti potrošnju goriva. Čak i svetla nijansa zatamnjenih stakala zadržaće unutrašnjost vozila udobnijim i prijatnijim.

Odsjaj

Bilo koja nijansa zatamnjivanja znatno smanjuje odsjaj od svetlosti koja se odbija od okolnih elemenata. Zatamnjena stakla će rešiti problem žmurenja zbog blještavosti i time učiniti putovanje bezbednijim.

Zdravlje

Bez obzira na stepen zatamnjivanja, sve nijanse zatamnjenih stakala sprečavaju UVA i UVB zrake. Ovi zraci kod putnika mogu da izazovu i opekotine od sunca i rak kože, takođe oni degradiraju unutrašnje elemente vozila poput presvalaka, materijala na instrument tabli i slično. Nanošenje visokokvalitetne folije može sačuvati sigurnost putnika i unutrašnje površine vozila.

Naravno kao i za sve, postoje i nedostaci zatamnjivanja stakala.

Ekstremno tamne nijanse mogu smanjiti vidljivost tokom vožnje kada je osvetljenje slabo poput prolaska kroz tunel ili tokom noći. Zato zatamnjivanje treba da ispunjava estetske ciljeve ali do nivoa koji ne ugrožava vidljivost.

Ukoliko se koriste niskokvalitetni kompleti “uradi sam” može doći do pucanja i ljušćenja folije veoma brzo nakon samog nanošenja, posebno ako nestručno lice to radi prvi put u životu. Zato je velika preporuka da se posao poveri profesionalcima kako bi folija bila dugotrajna i visokog kvaliteta.

Takođe u svakoj državi postoje zakoni koji regulišu koliko boja se može koristiti za svaki prozor vozila. Zato je potrebno dobro se informisati o zakonu i posao poveriti profesionalcima.