PRIPREMITE SVOG LJUBIMCA ZA UKIDANJE VANDREDNOG STANJA


Mnogi vozači su u poslednjih mesec dana svoje automobile su vozili neuporedivo ređe nego što to inače čine, dok neki možda nisu ni seli za volan još od marta.

Poslednjih dana sve češće čujemo najave da bi uskoro moglo da bude ukinuto vanredno stanje. Samim tim, vraćamo se svakodnevim obavezama,odlaska na posao, obilazak porodice I prijatelja, ali I putovanja van grada,planiranje odmora…

Neki od nas su u proteklom periodu radili od kuće, neki su ostali bez posla, a neki su morali da idu na posao zbog prirode posla. Kao rezultat toga, većina je svoje automobile vozila znatno manje nego što je to uobičajeno, a pojedini vozači nisu ni imali potrebu da ih koriste.

Autmobili nisu namenjeni da stoje na parking, već da se voze često

Automobili su predviđeni za vožnju. Ukoliko su vozila parkirana tokom dužeg vremenskog perioda, rizikujete da se akumulator isprazni, ili da oslabi toliko da više nije u stanju da pokrene motor. Ovaj problem je još izraženiji s obzirom da smo nedavno izašli iz zimskog perioda, kada su akumulatori više na udaru zbog niskih temperatura

Da biste proverili da li vaš akumulator ispražnjen, pokušajte da startujete vaše vozilo I ukoliko uspete, ostavite ga da radi nekoliko minuta kako bi alternator počeo da dopunjuje akumulator.

Provozajte auto 20-ak minuta

Ukoliko ste uspeli da startujete automobil, preporučuje se da ga provozate barem 20 minuta u kontinuitetu, po mogućstvu na nekom otvorenom putu ili auto-putu, kako bi se akumulator dopunio radom motora. Tek nakon toga možete da ga parkirate i isključite motor. Ova rutina se preporučuje čak i ako ste vaš automobil povremeno koristili tokom vanrednog stanja, ali na veoma kratkim relacijama.

Proverite nivo ulja I rashladne tečnosti

Ukoliko vam je prošao termin za redovan servis, proverite sa vašim majstorom ili ovlašćenim servisom da li rade i kada je moguće da to uradite.

Zašto je bitno koristiti letnje gume tokom letnjeg perioda a zimske tokom zimskog perioda?

Prošlo je vreme za zamenu zimskih guma za letnje, pa ukoliko to niste učinili, bilo bi dobro da posetite vulkanizera kako bi izvršili zamenu pneumatika.

Ako je vaš automobil tokom proteklog perioda stajao parkiran ili je malo korišćen, pre duže vožnje obavezno proverite pritisak u gumama i, ukoliko je to potrebno, dopumpajte ih do pritiska koji preporučuje proizvođač.

Aprilske dnevne temperature polako postaju prave letnje, kada se asfalt tokom dana zagreva, pa montažu letnjih pneumatika ne bi trebalo predugo odlagati – pa makar to bilo do maja ili čak juna – vozilo ne bi trebalo da provede celu sezonu sa zimskim pneumaticima

Letnji pneumatici se razlikuju od zimskih kako po spoljnoj strukturi tako i po hemijskom sastavu smeše gume. Gazeći sloj zimskih pneumatika odlikuju dodatne šare koje obezbeđuju bolje prjianjanje u snegu i ledu, a letnji pneumatici imaju veće i čvršće podloge gazećeg sloja koji se u krivinama i pri kočenju manje savijaju.

Opisana osnova letnjih pneumatika osim što obezbeđuje bolje prijanjanje, omogućava bolje upravljanje kada su visoke temperature, kao i kraći put zaustavljanja. Razlika u dužini puta zaustavljanja između zimskog i letnjeg pneumatika, na temperaturama iznad 15 stepeni Celzijusa, može da bude čak do sedam metara u korist letnjeg pneumatika!

To predstavlja skoro petinu puta koji pređe savremeni automobil od postignute brzine 100 kilometara na sat do zaustavljanja.

Operite vašeg ljubica

Čak i ako ste zaljubljenik u svoje vozilo, verovatno da u poslednje vreme, on nije bio na prvom mestu.

Svakodnevni odlazak u prodavnicu vašim ljubimcem sigurno je predstavljao stres za njega kako I za vas.

Verovatno ste ga dezinfikovali prilikom svakog ulaska iz kuce kao I iz prodavnice, sa posla….

 S obzirom da je virus u slabljenju, najmanje što možete da uradite za njega je da ga detaljno operete I samim tim vratite mu sjaj I čistoću koju zaslužuje.


Auto Outlet
Masters Servis
Univerzalni Magacin
Parking Stubici I Barijere

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *