Promena propisa o saobraćajnoj signalizaciji: Ustupanje prvenstva prolaza šinskom vozilu koje se kreće prugom, sada se tretira kao naredba!


Train 711564 960 720

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji.

Izmenama se preciznije terminološki definišu promene režima saobraćaja tokom izvođenja radova na putevima, odvijanje saobraćaja u zoni pružnih prelaza i pojašnjavaju odredbe koje se odnose na kretanja pešaka i biciklista u naseljenim mestima.

Prema novom Pravilniku, vozač koji vozilom nailazi na pružni prelaz mora da ustupi prvenstvo prolaza šinskom vozilu koje se kreće prugom, a to se sada tretira kao naredba.

Dakle, bez obzira na (ne)postojanje rampe, semafora ili druge signalizacije, kada naiđete na pružni prelaz, morate da se zaustavite, uverite se da ne nailazi voz (ili neko drugo šinsko vozilo) i zatim nastavite vožnju.

Ovo ne znači da će biti ukinute rampe i semafori na pružnim prelazima, ali tamo gde ih nema, obavezno će morati da postoji znak STOP.

Izmenama se navodi i da je pešačka staza posebno izgrađena staza za kretanje pešaka po kojoj je zabranjeno kretanje drugim učesnicima u saobraćaju. Staza rezervisana za bicikliste i pešake je put po kome se odvojeno kreću biciklisti i pešaci svako u svojoj stazi, a pešačko-biciklistička staza je put namenjen za kretanje pešaka i biciklista.

Obuhvaćeni su i saobraćajni znaci za “ograničenje najveće dozvoljene brzine na putevima”, za koje se sada navodi da označavaju “opšte ograničenje najveće dozvoljene brzine kretanja vozila prema kategoriji puta i obavezi upotrebe svetla na teritoriji Republike Srbije”.

Takođe, Izmene se u velikoj meri odnose na pojašnjavanje i preciziranje terminoloških odredbi Pravilnika, pa se tako, recimo, termini “odredišta” i “karakteristični objekat” zamenjuju terminima “naseljeno mesto” i slično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *