RENAULT OPTUŽEN ZA VARANJE NA TESTOVIMA EMISIJE IZDUVNIH GASOVA


Dieselgate Francuska Renault

Francuske vlasti optužile su Renault za prevaru nakon sprovedene istrage o emisiji izduvnih gasova dizel motora, koja se fokusirala na neke od njegovih starijih modela i na moguće manipulacije testovima emisije. 

O optužbi je izvestio i sam proizvođač automobila, pritom negirajući bilo kakav pokušaj prevare. “Renault poriče da je počinio bilo koji prekršaj i ponavlja da njegova vozila nisu opremljena sistemima koji bi mu omogućili da vara u ispitivanju emisija izduvnih gasova. Svi Renault automobili uvek su bili odobreni u skladu sa važećim zakonima i propisima“, navodi se u saopštenju kompanije. 

Francusko tužilaštvo pokrenulo je istragu 2017. godine, a iz Renaulta dodaju da im je naloženo da polože depozit od 20 miliona evra. Pored toga, moraće da obezbede i bankarske garancije u iznosu od 60 miliona evra za pokrivanje moguće štete. 

Dizel automobili su došli do izražaja zbog afere nemačke Volkswagen grupe oko manipulacije testovima emisije azotnih oksida. 

U septembru 2015. godine, kao odgovor na navode američkih vlasti, Volkswagen je priznao da je instalirao softver za manipulaciju na testovima u približno 11 miliona dizel automobila širom sveta.

Ovaj skandal koštao je nemačku kompaniju više desetina milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *