RESTRIKTIVNIJA OGRANIČENJA BRZINE NA ŠPANSKIM ULICAMA


Ne preko 30 km/h u gradu

Od 11. maja u Španiji su na snagu stupila nova ograničenja brzine u urbanim sredinama. U osnovi, neće biti dozvoljeno prekoračiti 30 km/h na većini gradskih saobraćajnica, odnosno prema proceni Državne uprave za saobraćaj, odeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova, nova mera će se odnositi, u zavisnosti od grada, na 70% do 80% gradskih ulica.

Pre svega, ograničenje od 30km/h odnosi se na puteve sa po jednom voznom trakom u svakom smeru, ne računajući trake rezervisane isključivo za upotrebu određenih kategorija vozila, kao što su vozila javnog saobraćaja.

Ova mera, deo je paketa reformi putnih zakona koji je španska vlada odobrila prošle jeseni i biće praćena daljim restriktivnim merama. Na primer, na gradskim saobraćajnicama pored kojih nisu uređeni trotoari, pa su pešaci primorani da za kretanje koriste površinu puta, ograničenje brzine vozila pada na 20 km/h. U ulicama sa dve ili više traka u svakom smeru vožnje, ograničenje ostaje kao i do sad, odnosno 50 km/h.

Nove odredbe predviđaju i progresivno povećanje novčanih kazni: na putevima na kojima je brzina ograničena na 30 km/h, svi oni koji se budu kretali brzinom između 31 km/h i 50 km/h platiće kaznu od 100 evra, koja se povećava na 300 evra (i dva boda manje na vozačkoj dozvoli) za one koji prelaze 50 km/h, na 400 evra (i četiri boda) preko 61 km/h, 500 evra (i šest bodova) preko 71 km/h, pa sve do 600 evra u slučaju brzina jednakih ili većih od 81 km/h.

Prema izjavama zvaničnika, nova ograničenja uvedena su u cilju smanjenja stope saobraćajnih nezgoda, koja je i dalje vrlo visoka na španskim gradskim putevima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *