SANDERO STEPWAY I LOGAN ZARADILI SAMO 2 ZVEZDICE NA TESTU SIGURNOSTI


SANDERO STEPWAY I LOGAN ZARADILI SAMO 2 ZVEZDICE NA TESTU SIGURNOSTI

Novi Dacia Sandero i Logan dobili su po dve zvezdice na bezbednosnim testovima. Sa strukturne tačke gledišta, rumunski automobili su ocenjeni sa 4 zvezdice, ali je sistem automatskog kočenja u vanrednim situacijama odlučio konačni rezultat.

Nezavisna organizacija Euro NCAP organizovala je drugu seriju sigurnosnih testova za 2021. godinu, u kojoj su Belgijanci testirali novi Dacia Sandero Stepway i Logan, a dva modela su „nagrađena“ sa samo 2 od maksimalnih 5 zvezdica.

Krivac za ovaj rezultat je, kažu predstavnici Euro NCAP-a, sistem automatskog kočenja u nuždi koji nije u stanju da prepozna pešake ili bicikliste.

“Bezbednost je veoma napredovala u najnovijim modelima automobila, a najveći pomak sada se postiže korišćenjem visoke tehnologije kako bi se sprečilo da se nesreće uopšte dese. Jasno je da Dacia ima svoje tržište i kupce i da se drži toga, ali ocena od dve zvezdice pokazuje nizak nivo ambicija proizvođača, čak i za tako jeftini proizvod“, kažu u organizaciji EuroNCAP.

Njihova odluka da ne ponude kameru u standardnoj opremi je razočaravajuća i očigledno je u neskladu sa tržištem, pogotovo jer su u kompaniji svesni da će njihovi automobili uskoro morati da se usklade sa novom Opštom uredbom o bezbednosti“, dodaje se u saopštenju.

Stoga je nova Dacia Sandero dobila 70% za zaštitu odraslih, 72% za zaštitu dece, u segmentu zaštite pešaka rumunski model zabeležio je skor od 41%, a u oblasti elektronskih sistema asistencije vozaču 42%. Rezultati su identični za Logan.

Treba napomenuti da su dva testirana modela bila opremljena standardnim sigurnosnim paketima.

Pored rumunskog dvojca na ispitivanju su bila i dva električna automobila, Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq iV, koji su ispunili očekivanja sa osvojenih 5 zvezdica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *