Saobraćajna policija može da sprovede još jednu kontrolu vozača


Saobra Ajna Policija Mo E Da Sprovede Jo Jednu Kontrolu Voza A

Kako se navodi DAMIR Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao  je da pripadnici Uprave saobraćajne policije od Nove godine imaju odobrenje da kontrolišu vozače na prisustvo psihoaktivnih supstanci. 

Kontrola vozača pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci je ranije bila kampanjska aktivnost, a zbog složenosti i aparature kojom se obavlja testiranje to nije bilo pravilo, međutim, od Nove godine to postaje stalna aktivnost, tako da svi oni koji imaju lošu naviku da voze pod dejstvom narkotika i ostalih psihoaktivnih supstanci imaće razloga da budu zabrinuti – rekao je Okanović za RTS. 

Okanović isto kaže da se u slučaju teže saobraćajne nezgode po pravilu radilo toksikološko testiranje kako bi se utvrdilo prisustvo psihoaktivnih supstanci, a sada će to, kako je naglasio, postati redovna situacija i u kontroli saobraćaja. 

Saobraćajcima će u tome pomagati i pripadnici kriminalističke policije, koji će vršiti procenu na licu mesta i time procenjivati da li lice pokazuje sumnju da je pod dejstvom narkotika, a onda se tek pristupa testiranju. Dakle, zbog složenosti testiranja neće biti testiranje kao kad je u pitanju alkohol – da se svi vozači testiraju redom već samo ona lica čije ponašanje ukazuje na sumnju da su pod dejstvom psihoaktivnih supstanci – objasnio je Okanović. 

Istakao je da je tokom proteklog vikenda 16 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, a osam zbog nasilničke vožnje. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *