STVARI KOJE MOGU OŠTETITI FARBU NA AUTOMOBILU


Stvari Koje Mogu Ostetiti Farbu Na Automobilu

Držanjem automobila ispod kvalitetne cirade ili u garaži najbolje možemo da sačuvamo automobil od različitih faktora.

Iako različiti tipovi farbi različito reaguju, postoje naizgled bezazleni faktori životne sredine koji mogu delovati kao uništivači na sve. Postoje nekoliko neprijatelja po farbe automobila ali i načini kako se boriti sa njima.

Sunčeva svetlost

Ultraljubičasti (UV) zraci mogu biti opasni po našu kožu, ali i sve drugo. Čak i izdržljive stvari poput automobila ne mogu biti potpuno imune. Sunčeva svetlost može da uzrokuje da boja automobila izbledi a sjaj potpuno nestane.
Najbolji način da se ovo spreči jeste da ako je ikako moguće ne ostavljate automobil izložen suncu ili bar ne dugo.

So i rizla

Iako so pomaže da putevi budu bezbedni, so i rizla mogu biti pravi neprijatelji dobro ofarbanog auta i izazvati koroziju i ubrzano rđanje. Koroziju uzrokuje hemijska reakcija između tri stvari: vode, kiseonika i gvožđa u metalnim delovima automobila. Putna so sadrži jone slobodnih radikala koji ubrzavaju rđanje.
Najbolje je da automobil zaštitite auto voskom pre zime i tako ga sačuvate od korozije.

Kisela kiša

Kisele kiše nastaju sagorevanjem fosilnih goriva i reakcijama iz prirodnih izvora poput vulkana. Kisele kiše imaju sposobnost da pojedu boju, uz to prave dodatnu štetu kada se pomešaju sa sunčevom svetlošću i toplotom.
Važno je zaštititi automobil prekrivačem otpornim na vremenske uslove. Ovo je posebno bitno za automobile koji stoje na ulici i izloženi su svim vremenskim nepogodama, kao i za one koji se ne voze tako često.

Insekti

Osim što veoma ružno izgledaju mrtve bubice po staklu, one mogu da pokvare i farbu. Insekti izbacuju tečnosti koje su kisele i koje mogu da zaprljaju automobil. Ove stvari se uglavnom dešavaju u vožnji tako da se protiv njih ne možete boriti.
U prodaji postoje sprejevi baš za ovu namenu, tako da možete oprati to sa svog automobila čim stignete na destinaciju kako se tečnost ne bi zapekla.

Ptice

Ptičiji izmet je stvar sa kojim se vozači susreću svakodnevno. Osim što izgleda ružno i ne može da se opere sa automobila, takođe može biti poguban za farbu jer sadrži kiselinu.
Jedini način da izbegnete ovo je da pokušate da se ne parkirate ispod drveća. A ukoliko se ipak ptičiji izmet nađe na vašem automobilu, potrudite se da ga očistite čim pre jer što duže stoji veća je verovatnoća da će uništiti farbu.

Polen

Sigurno ste se susretali sa žuto-zelenom prašinom koja prekriva boju i stakla kada u proleće parkirate automobil ispod drveta. Ako ostavite da stoji neko duže vreme, polen može da izgrebe površinu automobila dok njegova kiselost može da nagrize boju.
Zato je najbolje truditi se da ne parkirate automobil ispod drveta u proleće, a ukoliko to ne možete da izbegnete operite polen sa automobila što pre.

Gorivo

Prelivanje, izlivanje i kapi na benzinskoj pumpi mogu ostaviti mrlje koje je nemoguće ukloniti i koje mogu biti ozbiljne po boju automobila. Zato se potrudite da se ovo ne dešava.

Auto tečnosti

Koliko god to može da zvuči čudno, tečnosti ispod haube mogu izazvati oštećenja na spoljnom delu automobila. Kočionica i druge vrste hidrauličnih tečnosti sadrže oštre i kisele sastojke koji mogu da nagrizaju zaštitni sloj. Obratite pažnju da prilikom sipanja nešto od toga ne završi na farbi.

Ovih nekoliko bezazlenih i naizgled nebitnih faktora životne sredine mogu trajno uništiti boju i površinu vašeg automobila. Potrudite se da automobil držite pokrivenim dok ga ne koristitie i redovno ga održavajte jer je to jedini način da održite dugotrajnost i sjaj vašeg automobila.