SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MOTORNOM ULJU ZA VAŠ AUTOMOBIL - Vozi

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MOTORNOM ULJU ZA VAŠ AUTOMOBIL

Podelite ovaj članak

Kada je pravo vreme promeniti ulje, samo je jedno od pitanja koja muče svakog vlasnika automobila.

Postoje mnoge neistine koje se tiču motornog ulja. Kako bismo saznali što je zaista tačno, a što nije, pripremili smo nekoliko mitova u koje biste trebali prestati verovati.

  1. Menjajte ulje nakon svakih 5000 km

Sve zavisi o motoru i vrsti ulja koju koristite, kao i uslovima u kojima vozite i načinu na koji to radite. Podrazumeva se da ćete češće menjati ulje ako češće praktikujete bržu vožnju. Ako nemate sklonost prema brzoj vožnji, niste primorani često menjati ulje. Da bi se održali optimalni uslovi motora, dovoljno je vršiti zamenu ulja između svakih 8000 i 10.000 pređenih kilometara, piše sgCarMart.

  • Morate promeniti ulje pre nego što krenete na dugačak put

Ovo ne mora nužno biti istina. Pridržavajte se redovnog servisa i menjajte ulje u skladu s normom. Jedino u slučaju kada znate da će vam tokom puta zatrebati promjena ulja, onda to učinite na vreme. Ne bi štetilo ni odvesti auto kod majstora na proveru pre nego što krenete na svoje putovanje. Možda postoje neke druge stvari koje biste trebali proveriti.

  • Kvalitet ulja raste s gustoćom

Mnogi mehaničari preporučuju gušće ulje. Kao objašnjenje navode da je ređe ulje pogodnije za sisteme hlađenja jer dopušta da se motor brže podmaže. Iako u tome ima istine, nemojte brzopleto doneti takvu odluku. Preporučuje se proveriti kakvu vrstu ulja proizvođač vašeg auta smatra najpogodnijom, uzevši u obzir model i tip motora.

  • Sintetičko ulje oštećuje motor i izaziva curenje

Možda je ova tvrdnja bila tačna pre nekoliko desetina godina, ali sintetička ulja današnjice ne izazivaju propadanje motora. Nekada je dolazilo do neželjenog delovanja sintetičkog ulja, ali je taj problem danas iskorenjen. Curenje se može dogoditi jedino ako već postoji rupa u motoru pa će vam sintetičko ulje ukazati na oštećenje.

  • Filteru nije potrebna zamena kada menjate ulje

Filteri ulja služe kako bi sprečili neželjene ostatke da uđu u motor. Ako promenite svoje ulje, a da niste promenili i filter, zapravo vraćate te ostatke u motor. Svaki put kada menjate ulje, zamenite i filter.

  • Aditivi u ulju unapređuju rad motora

Mnogi entuzijasti za automobile preporučuju primenu aditiva u motornim uljima, navodeći poboljšanje u radu motora. Ipak, ne postoji konkretan dokaz koji bi potkrijepio ovu tvrdnju. Štaviše, motorna ulja su formulisana tako da već sadrže sve što je potrebno vašem motoru da bi funkcionisao najbolje moguće. Primenom aditiva možete izazvati hemijski disbalans, što dalje može negativno uticati na rad motora.

  • Koristite vrhunsko ulje jer nema boljeg

Nije svim automobilima potrebno vrhunsko motorno ulje. Ne samo da je skuplje od uobičajenog ulja, već je beskorisno ako je neadekvatno vašem motoru. Proverite kakvo ulje preporučuje proizvođač vašeg automobila, odnosno motora.

  1. Motul 300v je trkačko ulje

Iako ulja i maziva Motul 300v jesu prvenstveno namenjena za vožnju trkačkom stazom, pogodna su i za svakodnevne puteve. Formulisana su tako da pospeše rad motora i zaštite ga od ekstremnih uslova. Ključ je u gustoći. Preporučuje se pridržavati se ulja tipa 5W30 i 5W40 za uobičajenu upotrebu.


Podelite ovaj članak

Jedan komentar o članku “SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O MOTORNOM ULJU ZA VAŠ AUTOMOBIL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *