SVE ŠTO TREBATE DA ZNATE O VAZDUŠNIM JASTUCIMA U VAŠEM AUTOMOBILU


Ako ste imalo radoznali, sigurno ste se pitali hoće li vazdušni jastuk u vašem automobilu raditi i nakon nekoliko godina otkako ste kupili automobil. Da li se mogu popraviti, da li ih je potrebno održavati i imaju li rok trajanja?

Ulaskom u novi milenijum dva vazdušna jastuka postala su standardan deo novih automobila, pa uzimajući u obzir prosečnu starost našeg voznog parka, velika je verovatnoća da i vaš auto ima jedan ili dva vazdušna jastuka.

Moderni vazdušni jastuci nemaju rok trajanja, napravljeni su da traju koliko i vozilo.

Neki od originalnih vazdušnih jastuka, koji su proizvedeni u razdoblju između sedamdesetih i devedesetih godina, trebali bi se proveriti ili zameniti svakih 10 do 15 godina.

Međutim, starija vozila koja su prošla simulaciju sudara imala su ispravne vazdušne jastuke.

Vozila pre 2000.godine

Ako posedujete vozilo koje je proizvedeno pre 2000. godine, savetuje se da ipak proverite u ovlašćenom servisu da li je potrobno zameniti vazdušne jastuke

Kada su se vazdušni jastuci prvi put pojavili na tržištu, proizvođači su pazili na mogući rok upotrebe jer je to bio novi sigurnosni predmet za koji još nije postojao određen rok trajanja, prenosi Auto Guru.

Trajnost “inicirajuće kapsule” unutar zračnog jastuka

Određeno je da je kapisla na inicirajućoj kapsuli puno veća nego što je to originalno zamišljeno zato sada trajanje vazdušnog jastuka parira trajanju automobila. Originalno je proizvedeno dve vrste kapsule, jedna je bila napravljena od plastike i metala, a druga od stakla i metala.

Plastične kapsule nisu bile izdržljive koliko i staklene, pa je postojala veća šansa da vlaga nađe svoj put ispod kapisle, što je moglo dovesti do korozije, koja kapsulu čini manje učinkovitom.

Proveravajte svoje vazdušne jastuke

Vazdušni jastuk se dokazao kao pouzdan uređaj koji ne zahteva previše provera ni popravka. Ovo su dobre vesti s obzirom na to da sva vozila koja se proizvode danas imaju vazdušne jastuke. Neki modeli imaju ugrađeno više različitih tipova vazdušnih jastuka.

Redovna provera vazdušnih jastuka koje imate u svom vozilu preporučuje se ako se upali njihova lampica na kontrolnoj tabli vašeg automobila.

Kada startujete automobil, trebali biste videti kako se lampica za vazdušni jastuk pali i odmah nakon toga gasi. Ako simbol ne zasvetli ili lampica svetli duže vreme, trebali biste posetiti ovlašćeni servis I izvršiti proveru.


Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *