TESLA PLAĆA ODŠTETU VOZAČIMA U NORVEŠKOJ


tesla model s telefon mobile aplikacija

Sud u Norveškoj kaznio je Teslu nakon što je ažuriranje softvera iz 2019. usporilo brzinu punjenja baterija i tako uticalo na broj kilometara koje vozilo može da pređe između dva punjenja.

Norveške kupce Teslinog modela S, koji su dobili bežično ažuriranje, proizvođač će obeštetiti jer im je instalirani softver smanjio performanse baterije. Norveške vlasti morale su da „posreduju“ u sukobu između vlasnika Tesle i američke kompanije. 

Spor pred sudom pokrenulo je 30 vlasnika modela S, koji su automobile kupili između 2013. i 2015. godine sa baterijama od 85 kW. Oni su se požalili da je najnovije ažuriranje softvera dovelo do smanjenja kapaciteta baterije i značajnog smanjenja snage punjenja. 

Slučaj pokrenut u decembru 2020. godine okončan je presudom kojom se Tesla obavezuje da kupcima plati odštetu u iznosu od po 13.300 evra. 

Predstavnici kompanije Tesla promenu koja je uvedena u softver pravdali su željom da zaštite bateriju i povećaju vreme njene upotrebe, ali u toku procesa nisu uložili zvaničnu žalbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *