Trka izdržljivosti “24 sata Le Mana” odložena za avgust!


24 Hours Of Le Mans Virtual Guide Goodwood 12062020

Kao što je i bilo očekivano, ovogodišnje izdanje “24 sata Le Mana”, zakazano za 12. i 13. jun , odloženo je za 21. i 22. avgust 2021. godine. Odluka je doneta kako bi se najpoznatijoj trci izdržljivosti na svetu pružila dodatna šansa za održavanjem pred velikim brojem gledalaca i sa što više partnera.

Organizator trke je “Automobile Club de l’Ouest” (ACO), a njegov predsednik, Pierre Fillon, izjavio je da: “Iako je odluka bila teška za donošenje, ona je ispravna.
Održavanje “24 sata Le Mana” iza zatvorenih vrata već drugu godinu bilo bi nezamislivo. Stoga činimo sve što je u našoj moći da se to ne dogodi i da takmičarima pružimo jasan pogled na celu sezonu. Veoma se trudimo da priredimo bezbedan događaj, sa svim neophodnim zdravstvenim merama predostrožnosti. Ovogodišnja trka obećava da će biti još jedan triler, jer će debitovati nova klasa Hypercar”.

Trka izdržljivosti “24 Hours of Le Mans” (24 sata Le Mana) najstarija svetska aktivna automobilska manifestacija u trkama izdržljivosti, održava se svake godine počevši od 1923. godine u blizini francuskog grada Le Mans. Poznata je i pod nazivom Grand Prix of Endurance and Efficiency.

Timovi koji učestvuju u trci moraju da balansiraju brzinu sa sposobnošću automobila da vozi 24 sata bez obzira na mehanička oštećenja automobila i da pametno vode računa o potrošnom materijalu i delovima automobila, pre svega goriva, pneumatika i kočnog materijala.

Izdržljivost vozača takođe se testira u toku trke, jer vozači često provode preko dva sata za volanom pre obaveznog zaustavljanja u svojim garažama (boksovima) radi redovnog servisa (pitstop), što omogućava zamenu novim odmornim vozačem koji preuzima vozačke obaveze. Umorni vozači tada uzimaju hranu i piće i odmaraju se pre nego što se ponovo vrate za volan. Danas je pravilo da tri vozača iz iste ekipe dele jedan takmičarski automobil.

Prva trka “24 Hours of Le Mans” održana je 26. i 27. maja 1923. godine i od tada se svake godine vozi u junu sa izuzecima 1956. godine kada je trka održana u julu, i 1968. godine kada je održana u septembru zbog nacionalnih političkih previranja u Francuskoj.

Trka je dva puta otkazana: 1936. godine zbog štrajka radnika tokom Velike svetske krize, kao i u periodu od 1940. do 1948. godine zbog II svetskog rata i njegovih posledica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *