Trodimenzionalno mapiranje gradova za bolju navigaciju


Neki Naslov 39

Kompanija HERE Technologies, vodeći servis digitalnog mapiranja i lokacijskih usluga, ovog proleća voziće ulicama Srbije mapirajući ih visoko preciznom trodimenzionalnom (3D) tehnologijom.

Za ovu svrhu HERE će koristiti automobil opremljen najsavremenijom tehnologijom za snimanje visoko preciznih podataka o putevima, uključujući vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju. Takođe, automobil će snimiti 3D i panoramske snimke ulica, kao i tačke interesa kao što su prodavnice, benzinske pumpe i restorani.

Korišćenjem informacija dobijenih snimcima iz Srbije HERE planira da unapredi svoje mape, kako bi postale bogatije i detaljnije, sa naprednijom navigacijom koju će moći da koriste i autonomna vozila. Ideja je da se poboljša bezbednost na putevima, smanje gužve u saobraćaju i omogući lakše kretanje ljudi po gradu.

Postupak snimanja i mapiranja odvijaće se bez zaustavljanja i uticaja na redovan tok saobraćaja.

Iz kompanije ističu da su posebno posvećeni poštovanju i zaštiti privatnosti pojedinaca. Automatizovani softver, kao i napredni algoritmi, koriste se za otkrivanje i zamućivanje lica i registarskih tablica. Slike se objavljuju tek nakon ovog zamućenja.

Ipak, ukoliko se slike koje su trebale biti zamućene pojave u javnosti, HERE je omogućio opciju “Report image” u donjem levom uglu mape, preko koje se svaki sadržaj koji ugožava privatnost može prijaviti, te nakon analize internog tima ukloniti.

HERE mape su svoju popularnost postigle i zbog činjenice da su besplatne i da, za razliku od nekih konkurenata, omogućavaju navigaciju bez aktivne Internet konekcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *