VEČITA DILEMA: MANUELNI ILI AUTOMATSKI MENJAČ?


Menjac

Pre nego što odaberete sledeći automobil ili kupite svoj prvi automobil, morate da odlučite da li želite ručni ili automatski menjač. Veliko je pitanje: koji je bolji? Oba tipa prenosa imaju jedinstvene prednosti i nedostatke u zavisnosti od vaših ličnih vozačkih navika. Pre nego što se pridružite raspravi veka, evo nekoliko prednosti i nedostataka koje biste trebali razmotriti.

Manualni menjač- prednosti

 1. Jeftiniji za kupovinu

Svi žele da postignu najbolju ponudu svog automobila. Jedan od načina za to je odlučiti se za ručni menjač. U proseku, automatik će vas koštati 1000 eura više od istog modela sa ručnim menjačem. Dakle, za one koji se dvoume oko cene, ručni menjač može biti nešto što treba dobro razmotriti!

 1. Jeftiniji za održavanje
  Pošto su ručni menjači jednostavniji za proizvodnju, obično zahtevaju manje održavanja nego automatski menjači; štede vam puno novca na duži rok. Iako ima jedna stvar na koju treba obratiti pažnju, kvačilo. Ako nameravate da kupite svoj automobil sa ručnim menjačem koji je prešao više od 100.000 km, možda će biti potrebno zameniti kvačilo, što bi nekima moglo predstavljati probleme.
 2. Bolja kontrola
  Kod ručnog menjača sami birate kada ćete menjati brzine. Automatski menjači su napravljeni da predviđaju najbolji stepen prenosa za vašu situaciju u vožnji, ali često prebacuju na pogrešan stepen prenosa kada pogrešno tumače uslove vožnje.
  Prednosti automatskog menjača
 3. Lakši za rukovanje
  Niko ne može da porekne da se automatskim menjačem mnogo lakše rukuje. Ne trebate da se koncentrišete na promenu stepena prenosa i upravljanje kvačilom, već se možete direktno fokusirati na put i brzinu kojom putujete. To čini automatski menjač odličnom polaznom stanicom za nove vozače ili ljude koji su nervozni na putu.
 4. Praktičnije u gustom saobraćaju

Manuleni menjač mane:

Ne postoji ništa gore od bolova u nogama uzrokovanih neprekidnim uključivanjem i isključivanjem kvačila u saobraćajnim gužvama. Automatski menjači uklanjaju ovu bol i čine vožnju u gužvama mnogo prijatnijom. Sve što trebate učiniti je pritisnuti jednu papučicu i fokusirati se na saobraćaj!

Automatski menjač prednosti

 1. Lakši prenos

Ovih dana, automatski menjači su toliko svileno glatki da nude daleko neprimetnije prelaze između brzina, omogućavajući udobniju vožnju
Mane manuelnog menjača

 1. Teže je naučiti
  Ako ste novi u vožnji i još uvek niste sigurni na putu, vožnja sa ručnim menjačem može biti neodoljiva. U poređenju sa automatskim, ima mnogo više razmišljanja u vožnji sa automatskim menjačem. Pomeranje automobila iz mesta može biti zastrašujuće za nove vozače iz straha da ne žele da zastanu u saobraćaju. Iako vremenom postaje lakše i pre nego što to saznate, ni ne shvatate da menjate brzinu.
 2. Manje dostupni
  Poslednjih godina manuelni menjači postaju znatno reie. Od 2016. godine, samo osam procenata automobila koji su prodati npr u Australiji su bili manualni. To znači da automobil koji želite možda neće biti dostupan u katalogu i moraćete da izaberete skuplji automatski model.
 3. Neudoban u saobraćaju
  Kao što je već spomenuto, vožnja ručnog saobraćaja u gustom saobraćaju može biti problem. Ručno pomeranje stepena prenosa i aktiviranje kontrole kvačila vremenom postaje naporno, čineći vaše vozačko iskustvo daleko manje prijatnim.

Automatski menjači mane

 1. Nije zabavno
  Iako je ovo definitivno subjektivno, vožnja automatika može biti dosadna. Neki vozači uživaju u menjanju stepena prenosa i vole vezu koju ih povezuje sa svojim vozilom.
 2. Veći troškovi popravka

Zbog svog složenijeg dizajna, automatski menjači su po pravilu skuplji. Poslednja stvar koju želite je da saznate da se vaš automobil neće prebaciti u brzinu i da vam uruče ogroman račun za popravljanje.

Šta kaže statistika:

U Evropi se godišnje prodaje oko 80 posto automobila s ručnim menjačima i 20 posto automobila s automatskim menjačima.
Trendovi idu u korist automatskih menjača, ali ne radikalno. U koliko pogledamo celokupan svet slika je drugačija.
Naime, 2017. godine prodato je 43 posto menjača s ručnim menjačima, a 57 posto su automatski menjači.

Nemačka kompanija koji se bavi istraživanjima tržišta i predviđanjem poslovne budućnosti na osnovu činjenica i trendova, objavila je svoja predviđanja o tome koji će menjači biti dominantni u svetu 2025. godine. Razlika neće biti velika u odnosu na 2017. godinu. Ručni menjači činiće 40 posto tržišta, a automatski 60 posto. Doći će i do malih promena u Evropi. Možda će onih 80 posto ručnih menjača biti 77, 76 ili 75 posto, ali će i dalje biti dominantni.

Zaključak
Na kraju dana, izbor između ručnog ili automatskog menjača je vrlo subjektivan vašim ličnim potrebama vožnje. Ako se puno vozite u gradu, možda bi bilo najbolje da odaberete automobilom sa automatskim menjačem kako biste spasili noge od tih užasnih grčeva. Ipak, ako želite veću kontrolu i ne mislite na izazov, ručni menjač može biti samo za vas!

Želimo da čujemo I vas, koji tip menjača vama više odgovara?


Auto Outlet
Masters Servis
Univerzalni Magacin
Parking Stubici I Barijere

2 komentara

 1. Hteo bi samo da pitam za mišljenje, imam opel insignuju 2017 godište sa automatskim menjačem, 8 meseci je vozim na ovim blogovima čitam samo o audiju, mercedesu i japancima nigde nisam naišao na kometar o opelovim vozilima automaticima kako su se pokazali

  1. Poštovani Miroslave, izvinjavamo se na kasnom odgovoru, u istraživanju koje smo sproveli nisu obuhvaćena Opel vozila sa automatskim menjačem.
   Potrudićemo se da u narednom periodu sprovedemo i istraživanje na ovu temu.
   Hvala Vam što nas redovno pratite.
   Ukoliko imate bilo koje pitanje ili sugestiju na raspolaganju samo Vam.
   Srdačan pozdrav od Vozi.rs Tima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *